Close

”Sveriges mest radikala konst finns på Östermalm”

Curatorn Johan Norling ligger bakom nystartade Front List – som vill få stockholmare att upptäcka morgondagens konststjärnor.

Inspirerande fotokonst, spännande måleri och moderna skulpturer. På nystartade Front List hittar man verk av yngre lovande konstnärsnamn.

– Vi är inte ett galleri i traditionell mening, utan fungerar som en brygga mellan konstnärer och köpare. Upprinnelsen till Front List är att jag i egenskap av curator ofta får frågor från personer som är nyfikna på att köpa konst men inte riktigt vet var de ska börja, så från att ha varit en pdf som jag skickat runt till vänner och bekanta blir listan nu tillgänglig för alla, säger curatorn Johan Norling som är grundare av Front List.

Johan Norling har startat Front List. Foto: Märta Thisner

På Front List hittar man framför allt verk av yngre konstnärer i en lägre priskategori. De flesta verken ligger runt 10 000 kronor. Konsten presenteras på Front Lists hemsida, men man kommer även att ordna utställningar och events. Lanseringen, som är öppen för allmänheten, sker den 6 oktober på medlemsklubben Alma på Nybrogatan 8.
– Alma är en spännande och kul mötesplats och många av våra kunder har kopplingar dit, så det känns naturligt att vara där. Lokalen är dessutom perfekt för att visa konst på vårt sätt, det är inte en stel vit kub utan en skön lounge där man kan sitta ned och hänga kvar ett tag.

Vilket är ditt eget favoritverk från Front List?
– Första gången jag såg ”Delphi Gas Leak” av Iris Smeds tappade jag hakan. Det är ett foto som knyter an till en serie verk där Smeds ikläder sig rollen av oraklet i Delphi. Ett poetiskt verk som hämtat inspiration av såväl antiken som cyberrymden. Något att hänga hemma i hallen med andra ord!

Siri Derkert

Ni har lanseringsfesten på Östermalm. Finns det någon konst som är typisk för stadsdelen?
– Många förväntar sig nog att det är någon form av äldre mer traditionellt måleri, men faktum är att några av de mest radikala avtrycken i svensk konsthistoria uppkom och finns på Östermalm. Siri Derkerts utsmyckning till Östermalmstorgs tunnelbanestation är ett exempel. En yngre favorit som ett tag hade sin ateljé mitt emot Alma på Nybrogatan är Paul Fägerskiöld som numera är bosatt i New York och gör succé på andra sidan Atlanten.

Vilken typ av konst skulle du vilja se mer av på Östermalm?
– Stockholms bästa privata samlingar finns redan här, så varför inte satsa mer på offentlig konst? I andra stadsdelar med högre andel nybyggen sätter man av mycket pengar till just offentlig konst, så det gäller att Östermalm tar efter så de inte blir omsprungna!

Vilka är Östermalms bästa konstgallerier?
– Jag uppskattar verkligen att en yngre generation börjar ta allt mer plats på Stockholms och Östermalms konstscen och skulle därför vilja tipsa om Anna Elle Gallry, Galleri Erik Nordenhake och Galleri Niklas Belenius. Alla tre tillhör en yngre generation gallerister och visar konst i absolut toppklass.

Har du några andra favoritställen på Östermalm?
– Efter en promenad runt Djurgården sjunker jag gärna ned på restaurang Cassi. Det är som en tidsresa tillbaka till 70-talet, på franskt vis. Jag skippar dock de ”franska” Delicato-bollarna till kaffet och går hellre till Tösse. Är klockan lite senare går jag såklart till Konstnärsbaren. En klassiker som min mamma tipsade mig om en gång i tiden.

Lanseringen av Front List sker på Alma på Nybrogatan 8 den 6 oktober 17:00-20:00.

 

Close