Uncategorized

”Stabil prisbild men längre tider för försäljning”

Richard Lagerling om en positiv men mer försiktigt syn på bostadsmarknaden.

En bit in i maj kan vi konstatera att bostadspriserna på Östermalm varit oförändrade under året, efter höstens prisnedgång på 10 procent. Undersökningar visar att allt fler återigen känner sig positiva till bostadsmarknadens utveckling och antalet braskande tidningsrubriker som varnar för rasrisk blir allt färre.

Försäljningsprocessen har dock förändrats. Under många år har vi mäklare vant oss vid visning på söndag och budgivning på måndag. Nu är vi inne i ett mellanläge. Marknaden är väsentligt tryggare än i höstas men många köpare känner fortfarande en viss osäkerhet och man vill helst att någon annan skall lägga det första budet innan man vågar ge sig in i budgivningen.

Från att för några år sedan vara 1-2 veckor ligger vår genomsnittliga försäljningstid i dag på 1-2 månader. Samtidigt säljs allt och prisbilden är som sagt helt stabil och oförändrad sedan årsskiftet.
Utbudet har minskat något jämfört med samma månad föregående år. Något som bland annat beror på inlåsningseffekter av amorteringskrav och den förhållandevis höga skatten på uppskov med kapitalvinst. Precis som vanligt har vi ett större marknadsutbud under årets andra kvartal jämfört med det första. Det beror på att utbudet av villor är som störst under våren och de som köper dessa villor lämnar ut sina egna lägenheter till försäljning.

Sammanfattningsvis kan man konstatera att förtroendet har återvänt till marknaden och prisbilden är stabil men budgivningarna går i ett lugnare tempo och man har inte lika bråttom till avslut.
Tveka inte att kontakta mig eller någon av mina kollegor om du är nyfiken på värdet av din bostadsrätt här på Östermalm eller om du bara har allmänna frågor om bostadsmarknaden just nu.

SE ALLA ARTIKLAR