Close

Skiljer sig designsmaken mellan Söder och Östermalm?

Vi har gått till botten med hur inredningen skiljer sig mellan Strandvägen och Nytorget.

Svenskt Tenn

Har folk på Östermalm och Södermalm olika inredningssmak?
Med rena ögat kan man ju uppfatta att estetiken i en Strandvägsvåning skiljer sig en aning från motsvarande hem på Mosebacke. Vi ville dock vara mer vetenskapliga än så. Därför bad vi auktionssajten Auctionet.com ta fram listor på de vanligaste sökningarna bland kunder i de två stadsdelarna. Listorna bekräftar att smaken skiljer sig åt. I topp bland östermalmarnas sökningar ligger Svensk Tenn och Josef Frank. Förstaplaceringen bland Söderborna Alvar Aalto, den finske modernisten, som inte ens är topp 20 på Östermalm.

Alvar Aalto och Mariatorget på Södermalm

Tom Österman, förste intendent på Auctionet, har analysen klar:
– Östermalmsborna har en mer traditionell inredningssmak som präglas av gamla anor och traditioner. Många som bor på Östermalm är födda där och man inreder gärna så som man alltid gjort, men kryddar gärna till det med något samtida konstverk från något av de många lokala konstgallerierna. God smak och klass är viktigt och Svenskt Tenn är själva essensen av detta.
På Östermalm är ljuskrona ett frekvent återkommande sökord, medan man på Södermalm snarare tycks vara på jakt efter sideboards och arkivskåp. Östermalmarna söker ofta på Rolex medan många Söderbor drömmer om industrilampan Triplex.

Josef Frank och välkända Strandvägen på Östermalm

– Föremål av en mer klassisk karaktär – som ljuskronor eller gustavianska möbler – är vanligare på Östermalm. På Södermalm råder en mer blandad kultur. Där bor folk från alla samhällsklasser och hemmen präglas av en mer personlig smak. Man vill visa vem man är genom en mer intellektuell inredningsstil och man satsar hellre på lite mer udda designers än de mer klassiska namnen, säger Tom Österman och fortsätter:
– Om man ska hårdra det lite, handlar det väldigt mycket om en universal längtan efter att höra till och vara rätt i kontexten du befinner dig i. Oavsett om du bor på Östermalm eller på Södermalm. Vi vill alla uppfatta oss som lite speciella och unika men trots det så inreder vi våra hem på samma sätt som alla andra i vår omgivning.

 5 populära sökningar på Östermalm:
Svenskt Tenn
Josef Frank
Kjaerholm
Bruno Mathsson
Flos

5 populära sökningar på Södermalm:
Alvar Aalto
Mogensen
Sideboard
Jetson
Arkivskåp

Close