Close

Daniel Roos: ”Rödbeta och hallon funkar bra”

Daniel Roos är en av Sveriges främsta konditorer och grundare av K-Märkt Patisserie & Bageri i Garnisonen. Han har gjort kronprinsessan Victorias bröllopsdessert, vunnit OS med kocklandslaget och ansvarat för Nobeldesserten.
Vilken är din favorittårta?
– Nobeltårtan, blåbär och lime.

Vilken bröllopstårta trendar just nu?
– Just nu verkar många gilla vit choklad och hallon och passionsfrukt.

En otippat god tårtingrediens?
– Jag har hittat en massa olika genom åren. Rödbeta och hallon funkar bra. Kokos och grön curry blev också en succé.

Det bästa konditoriet du någonsin besökt?
– Väldigt svårt. Det finns så många bra. Jag säger Fauchon i Paris och Bubó i Barcelona.

Vilken är den rådande trenden inom tårtmakeri?
– Jag skulle säga att trenden är att bygga ytterligare en dessert ovanpå tårtan. Toppen är sällan helt slät nuförtiden.

På din egen födelsedag, vilken tårta önskar du själv?
– Pannkakstårta.

Vad spelar störst roll, smak eller utseende?
– Smaken är så klart prioriterad.

Vilka i Stockholm gör bäst tårtor, förutom K-Märkt?
– Fosch Artisan Pâtisserie på Löjtnantsgatan är duktiga.

Finns det någon särskild Östermalmstårta?
– Generellt tror jag att tårtorna måste vara lite mer eleganta på den här sidan av stan.

Close