MAT & DRYCK, Uncategorized

Fosch – en fransk oas på Östermalm

Med en Gulddrake i ryggen för sina innovativa bakverk har fransk-svenska pâtisseriet Fosch redan hunnit etablera sig som ett av Sveriges bästa konditorier. Vi har träffat en av grundarna, Damien Foschiatti, för att prata om drömgäster, personliga favoritbakelser och hur det är att driva en verksamhet tillsammans med sin partner.

Damien Foschiatti driver Fosch tillsammans med Malin Eklund.

Hur tog idén form?
— Jag och Malin träffades för första gången i Oslo för ungefär tio år sedan och redan då delade vi en dröm om att öppna eget tillsammans. Det var en lång process att visualisera och planera allting, vi ville vara så noggranna som möjligt och se till att allting gick rätt. Idén var att öppna upp ett fransk pâtisserie i Stockholm – vi tyckte båda att det kunde behövas. Så fort vi hade hela planen klar för oss satte vi bara igång.

Hur gick tankarna inför öppningen?
— Första dagen var vi oerhört nervösa och dessutom helt övertygade om att vi inte skulle sälja för en enda krona. Till vår stora förvåning blev öppningen en succé och vi sålde slut på bara några timmar. Det tog flera månader att slå det rekordet.

På Fosch kombineras franska tekniker med svenska smaker.

Vem är den typiska gästen?
– Oj, vi har ingen typisk gäst egentligen. Det är många stammisar här och framförallt folk som bor i närheten. Men vi har fått en hel del nya gäster som hittat hit efter att vi vunnit Gulddraken. Många är nyfikna på vårt koncept.

Hur är det att driva en verksamhet med sin partner?
– Jag tror det är avgörande att vi kompletterar varandra så bra. Malin är serviceinriktad och har hand om allt administrativa vilket passar mig perfekt, eftersom jag är åt det mer kreativa hållet.

Berätta om bakelserna.
— Vi blandar franska tekniker med svenska råvaror. Vi köper alla bär och frukter lokalt och juicar dem själv, det blir en enorm skillnad i smaken även om det tar lite extra tid och energi. Jag står som sagt för det kreativa så det är jag som experimenterar med smakerna. Vi gör egna tolkningar på klassiker, det blir en liten kulturmix. Som våra kanel-croissanter eller macarons med havtornssylt.

Vilken är er mest populära bakelse?
— Vi säljer väldigt mycket av vår 3-C, en crème brûlée med karamell och kakao. Sedan brukade vi göra en variant av prinsessbakelsen som vi kallade Estelle. Den var väldigt uppskattad.

”Vi är ett starkt team på två personer, en galet kreativ fransman och driven naturälskande gotlänning, som sätter smak och råvaror först” . 

Har du en personlig favorit?
— Svårt att välja, men om jag måste blir det nog Cassis. Mousse på vit choklad, svartvinbär och mandel.

Har ni någon drömgäst?
— Det hade varit kul att få besök av kronprinsessan Viktoria och lilla prinsessan när vi serverade Estelle-bakelsen.

Fosch artisan Pâtisserie ligger på Löjtnantsgatan 8.

SE ALLA ARTIKLAR