Close

Ett riktigt mästarmöte i det kittlande ämnet ost

Mimmi Zander och Vincent Lefevre om matkulturer, nyttiga fetter och sina personliga favoritostar. 

Mimmi Zander, butikschef på M Seger i Östermalms saluhall och Vincent Lefevre som driver Androuet på Nybrogatan 6.

Dina tre favoritostar?
Mimmi: Wrångebäck, en svensk hårdost som är snäppet vassare än gruyere och appenzeller. Sörmlands ädel, svensk blåmögelost med gräddig smak och mycket karaktär. Och tryffelbrie, klassisk brie med en fin ton av hösttryffel.
Vincent: Det är som att be någon välja ut sitt favoritbarn. Alla våra hantverksostar är unika, var och en har sin egen karaktär. Just nu när våren är på väg är getostarna extra fina.

Ost före eller efter dessert?
Mimmi: Ost före dessert passar nog generellt bäst. Om man vill äta efter så fungerar det också, men vänta då en stund och passa på att lufta ett bra rödvin.
Vincent: Före dessert på typiskt franskt manér, eller varför inte allra först, till för drinken?

Dyraste osten ni har?
Mimmi: Det är just Wrångebäck, men det är värt det för smakupplevelsen.
Vincent: En vällagrad pecorino med italiensk albatryffel.

Vad ska man dricka till?
Mimmi: Gärna ett moget rödvin gjort på druvor med bra fruktighet och mindre tanniner. Det är alltid kul att bjuda på ett vin man själv tycker om.
Vincent: Drycken beror på vilken ost man har valt. Vi väljer alltid ut osten först. Våga testa torra, vita viner som till exempel Riesling eller Champagne.

Vilken är den minst onyttiga osten?
Mimmi: Tänk tvärtom. Fet ost är nyttig den med. Vi behöver fett och protein varje dag. Det är vårt smörjmedel. Vill man minska sitt fettintag kan man äta lite mindre. Livet är för kort för att avstå från ost.
Vincent: Ost är inte onyttigt. Opastöriserade ostar innehåller goda bakterier som är bra för tarmfloran. Våra hantverksostar görs på mjölk från gräsbetande djur och innehåller en del fett men också protein, vitaminer och mineraler.

Var i världen är ostkulturen bäst?
Mimmi: I Sverige. Därefter franska och schweiziska ostar.
Vincent: I Frankrike, såklart!

 

Close