Close

Så kan du stötta Östermalms restauranger

Till vänster: Broms håller öppet och sprider hopp. Till höger: Tea Malmegård på DoMa idag när restaurangen började med sin take away.

Coronaviruset har vänt uppochned på det mesta här i världen, inklusive läget för Östermalms restauranger och kaféer. Men kreativiteten flödar, och det finns många sätt att stötta din lokala favorit.

Allt fler jobbar hemma och lunchgästerna är smärtsamt få samtidigt som uppmaningen att undvika folksamlingar slår hårt mot middagssittningar. Men, mitt i allt elände visar Östermalms krögare och kaféägare på en inspirerande kreativitet, och hittar nya vägar till sina gäster.
På nyöppnade DoMa kan man bland annat köpa restaurangens signaturrätt sötpotatisblinis med vispad smetana, valnötsolja och störkaviar som take out från en monter på Nybrogatan 48. Detta från och med idag, onsdag.

Sötpotatisblinis to go från DoMa.

Och flera restauranger som bland andra Copine, Hantverket, Misshumasshu och Kommendören erbjuder nu take away på hela eller delar av menyn.
Enligt Misshumasshus Adam Dahlberg är tappet av gäster högst kännbart och antalet gäster minskar på samtliga av duons restauranger.
– Hela beläggningen har minskat drastiskt på alla våra verksamheter, vilket är väldigt tufft. Men vi blir också ett starkare team för varje dag som vi kämpar med det här och lagandan och sammanhållningen har aldrig visat sig så stor som nu. Vi är så tacksamma för vår otroliga personal, säger han.

Adam Dahlberg och Albin Wessman.

Vilka lösningar har ni hittat hittills?
– Vi har take out från Misshumasshu och Raamen, men vi håller också på att aktivera Foodora så att våra gäster kan få maten hemlevererad.
Misshumasshus take out-meny är också mer omfattande än tidigare.
Så, hur kan vi andra stötta våra lokala restauranger så att de står kvar när vardagen återvänder till oss?
– Besök oss på restaurangen om ni känner er friska, beställ vår mat hem, köp ett presentkort som ni kan ge bort till någon eller använda själva när allt det här blåst över, hälsar Albin Dahlberg.

En annan Östermalmsfavorit som tänker nytt i krisen är Androuet Ostbutik Butiken erbjuder alla äldre och riskgrupper som bor 10 minuter från någon av de tre butikerna gratis hemleverans. ”Vi kommer med spritade händer och stort avstånd från dörren i mån av tid!” lovar man på Androuets Ostbutik.

Anna Broms, Broms, och krögaren Daniel Couet har också gått i bräschen för hashtaggen #räddarestaurangbranschen. En utmärkt tagg att följa för oss som vi vill stötta våra lokala restauranger och kaféer.


Här är några restauranger och kaféer på Östermalm som erbjuder take out.

Body Buddy
Erbjuder take away med 10 % rabatt. Finns också på Uber Eats, Wolt och Foodora.
DoMa
Erbjuder take away från middagsmenyn.
Hantverket
Erbjuder lunch för take away.
Broms
Färdiga matlådor för avhämtning eller för hemleverans. Finns även på Foodora/Wolt.
Wärdshuset Ulla Winbladh
Erbjuder take away från à la carte-menyn samt dagens rätter till 25 procent rabatt. Mejla, beställ på plats eller ring in din beställning.
Miss Voon
Hela menyn finns för take away, såväl som för utkörning till din dörr.
Eriks bakficka
Lunch- och middagsmeny finns för avhämtning. Ring och beställ på telefon.
Daphne’s
Ring och beställ mat för avhämtning.
Arnold’s
Erbjuder en helgkasse för 395 kronor/person. Mejla eller ring för beställning.
Misshumasshu
Hela menyn finns för take away. Ring för att beställa.
Kommendören
Lunch för avhämtning.
Bar à Vins
Även den lilla franska vinbaren erbjuder delar av menyn för upphämtning. Ring och beställ.

Close