Close

Östra Real flyttar till Kungsholmen

Ragnar Östbergs mästerliga skolbyggnad från 1910 ska få sig en årslång renovering. Under den perioden flyttar samtliga elever till ett gymnasium på Hantverkargatan.
Vad har Mauro Scocco, Carl Bildt, Jan Stenbeck och Katrin Zytomierska gemensamt? Samtliga har gått på Östra Real.

Karlavägen 79 är en historisk Östermalmsadress. Dit har tonåringar traskat i över 100 år för att utbilda sig. Men den Ragnar Östberg-ritade byggnaden börjar bli sliten. Därför planeras nu den största renoveringen sedan skolan uppfördes 1910. Ventilation ska bytas ut, toaletter byggas, matsalar expandera och grupprummen bli fler. Dessutom ska akustiken i korridorer och trapphus förbättras.

Projektet beräknas kosta över 160 miljoner kronor och sker över nästa läsår, 2018-19. Under tiden kommer 1 200 elever att flytta till Anna Whitlocks gymnasium på Hantverkargatan.

För de unga studenterna gäller det att ställa om till en ny verklighet. McDonalds-luncher i Fältan och eftermiddagsgodis från Karla Frukt byts mot pizza från Meno Male och caffe latte på Ekberg Bulleboden.

Hantverkargatan

Det är vetenskaplig bevisat att kontraster i tillvaron är viktigt, och Östermalmsungdomar kan säkerligen kan må bra av att färdas västerut.

Studenterna behöver dock inte oroa sig för att tvingas åka flak kring St. Eriksplan – utspringet kommer fortfarande ske på Östras skolgård.

Close