Close

Östermalms tuffaste gymnasieprogram

Sedan skalan för meritvärde ändrades 2014 har antagningskraven blivit allt hårdare på innerstans skolor. På Östermalm är det inte många program som accepterar annat än toppresultat.

Vi har undersökt fjolårets statistik och sammanställt en topplista över Östermalms mest konkurrenskraftiga gymnasieprogram, baserat på antagningspoäng.

1. Campus Manilla, Naturvetenskap
Ute i grönskan på Kungliga Djurgården ligger Manillaskolan och sedan hösten 2014 huserar Campus Manilla där – en gymnasieskola som erbjuder ekonomi-, samhälls- och naturvetenskapsprogram. Under sista året av det naturvetenskapliga programmet finns möjlighet att specialisera sig inom två olika områden: medicin och fysik med fördjupning inom astronomi.

Den slutliga antagningsgränsen för läsåret 17/18 var 320/340 poäng. Medianen var 335.

1. Enskilda Gymnasiet, Naturvetenskap
På Enskilda, som ligger i en vacker byggnad från 1913 vid Tegnérlunden, håller man hårt på traditionerna. Vid varje terminsslut samlas hela skolan och elevernas föräldrar i kyrkan för att ta del av skolan stämningsfulla avslutningar. Bildningsnivån är hög och de högre kurserna i matematik och engelska är obligatoriska för alla elever på gymnasiet. Men man lägger också stor vikt vid kulturell bildning; skönlitterär läsning, besök på Dramaten och olika föreläsare som besöker skolans aula flera gånger per termin.

Den slutliga antagningsgränsen för läsåret 17/18 var 317/340 poäng. Medianen var 330.

3. VRG Jarlaplan, Samhällsvetenskap
Skolan är inrymd i en byggnad som invigdes 1931, från byggnadens tempelgavlar och monumentala entréer leder ett mäktigt portvalv till Ellen Keys park. Skolhuset uppfördes för borgarskolans räkning, en verksamhet som grundades 1836 av Stockholms hantverksmästare. Syftet var att främja utvecklingen hos ungdomar som ägnade sig åt handels- eller hantverksyrken, eftersom lärlingar och gesäller hade undermåliga teoretiska grundkunskaper. Idag står VRG Jarlaplan främst för konstnärlig utveckling, samtidigt som eleverna förbereds för vidare akademiska studier.

Den slutliga antagningsgränsen för läsåret 17/18 var 315/340 poäng. Medianen var 326.

4. Östra Real, Ekonomi – Entrepenör
Programmet för dig som funderar på att starta eget i framtiden, eller förbereder sig för att läsa vidare inom ekonomi eller juridik. Östra Real invigdes i januari 1911 men skolans rötter går längre tillbaka i tiden än så. Redan 1671 fanns en byggnad i hörnet av Hedvig Eleonoras kyrkogård, som kan anses vara embryot till Östra Real. Mellan 1768 och 1869 låg skolan på Storgatan, Skeppargatan och Nybrogatan innan den hittade sin nuvarande adress 1906. Dess namn varit minst lika ambulerande: Högre allmänna läroverket på Östermalm, Högre realläroverket på Östermalm, Östermalms Gymnasium, och slutligen, från och med 1990, Östra Reals Gymnasium.

Den slutliga antagningsgränsen för läsåret 17/18 var 315/340 poäng. Medianen var 322.

5. Östra Real, Natur – Entrepenör & Miljö 
Naturvetenskapsprogrammet på Östra Real kan också läsas med inriktning mot entreprenörskap och miljö. Där får du lära känna och följa ett företag, en myndighet eller en organisation kopplad till naturvetenskap.

Den slutliga antagningsgränsen för läsåret 17/18 var 310/340 poäng. Medianen var 330.

Close