Close

”Östermalm är en bra miljö för banbrytare”

Bokaktuella Viggo Cavling och Katarina Gospic om hur man tar sig utanför boxen och vilka som är tidernas största banbrytare.

Trots av våra hjärnor inte förändrats nämnvärt de senaste 40 000 åren, har mänskligheten ändå utvecklats från grottmänniskor till dagens högteknologiska individer.

Hjärnforskaren Katarina Gospic och journalisten Viggo Cavling menar att denna utveckling aldrig kunnat ske utan nytänkande människor, så kallade banbrytare.

De har en populär podcast som handlar om just detta, och i mars släpps boken på samma tema.

Vad krävs för att få kallas en banbrytare?

Viggo: Att man gör något nytt eller att man tänjer på reglerna. Pippi Långstrump är ett av mina favoritexempel. Hon var en helt ny sorts barnbokskaraktär – en rik, småknäpp och superstark tjej. Med henne förändrade Astrid Lindgren reglerna i barnböcker, som tidigare mest varit förklädd uppfostringslektyr.  Pippi var den första underhållningsboken för barn.

Vem är tidernas störste banbrytare?

Viggo: Isaac Newton. Både den industriella och den digitala revolutionen går att härleda tillbaka till honom.

Katarina: Jag har två. Da Vinci, en renässansmänniska som var bra på allt, vilket är extra häftigt i dag när alla ska vara så specialiserade. Och så Einstein. Det han gjort för naturvetenskapen går inte att överskatta. Det roliga med Einstein är att han inte var särskilt duktig i skolan. Han är slackern som blev geniförklarad.

Hur är svenska skolan på att fånga upp banbrytare?

Katarina: Ärligt talat, en katastrof. Skolan försöker stöpa alla i samma form. Vi har olika förutsättningar – man är inte bra eller dålig, bara snabb eller långsam på att lära sig. Skolan borde se till att eleverna kan springa mer i sin egen takt. Sen skulle vi behöva skolgympa varje dag – fysisk aktivitet har en väldigt positiv inverkan på kreativitet och prestation.

Hur blir man själv en banbrytare?

Viggo: Vi har kokat ner det till fem olika steg för att man ska lyckas bli en banbrytare: miljö, idé, repetition, tajming och mod. Fundera över stegen i relation till dig själv. Själv är jag är, exempelvis, usel på uthållighet. Jag tröttnar alldeles för fort på saker. Det är något jag behöver arbeta med.

Var är vi egentligen som mest kreativa?

Katarina: Man brukar prata om de fyra B:na – Bus, Bed, Bathroom, Bar. Det handlar om att vi är som mest idérika när vi är avslappnade och sysslar med något annat än arbete.

Varför är frontalloben så viktig inom banbryteri?

Katarina: Det är bara att utgå från våra fem steg. Idéer kommer från frontalloben. Repetition kan också kopplas dit, frontalloben hjälper oss att tänka långsiktigt och inte ge upp. Samma sak med modet – instinkten säger åt oss stanna kvar i grottan, trygghetszonen, men frontalloben tvingas oss att utmana oss själva.

Hur är Östermalm som miljö för banbrytare?

Katarina: Bra, på flera sätt. Många som bor där är välutbildade så det finns smarta människor att bolla sina idéer med. Dessutom finns kapital som kan hjälpa en att förverkliga idéerna. På den negativa sidan har Östermalm en del sociala barriärer och idéer om hur man måste vara. Sånt är begränsande för banbrytare. Alla borde släppa lite på normerna och inse att det perfekta livet bara existerar på Instagram.

Vilka är de största banbrytarna från Östermalm?

Viggo: Jag återkommer till Astrid. Hon flyttade från Vimmerby till Arsenalsgatan och jobbade på Nybrogatan, där hon träffade sin man Sture.

Men hon skrev väl ändå böckerna på Dalagatan?

Viggo: Jo, men det var på Östermalm hon plågades till att bli en stor författare.

Katarina: Jag vill lyfta fram Wilhelminerna. Wilhelmina von Hallwyl , som för 100 år sedan bestämde sig för att dokumentera samtiden åt eftervärlden. En annan cool grej är att hon gav byggarna obegränsad budget till Hallwylska palatset. Och så Vilhelmina Skogh, som ansvarade för hotellen under Stockholmsutställningen 1897. Hon var först med att byta lakan mellan varje gäst, vilket förändrade reglerna för hotelldrift.

Södermalm och Östermalm för en ständig kamp. Vilken stadsdel passar bäst för banbrytare?

Katarina: Östermalm. De ekonomiska incitamenten är tydligare där, på söder är det kulturellt kapital som gäller.

Var på Östermalm har jag störst chans att springa på en banbrytare?

Katarina: På Riche.

Viggo: Ja, det är en bra blandning av människor som tjänat pengar på ett demokratiskt vis. Där finns ändå flest genier, och så en väldig massa wannabes förstås. Men det är ju så: flugor dras alltid till karamellen.

 

Namn: Katarina Gospic
Ålder: 33
Gör: Hjärnforskare, författare och driver neurodesignföretaget Grey Matters.
Aktuell med: Boken I huvudet på en banbrytare, skriven tillsammans med Viggo Cavling.

3 Östermalmsfavoriter
Miss Voon: Jag älskar deras hummertacos.
Nybrogatan 38: Deras mörka bröd, som säkert består av en massa sirap, är värda ett besök i sig.
Häståkeriet: Ligger bakom Borgen på Gärdet och där finns jättefina hästar man kan rida.

 

Namn: Viggo Cavling
Ålder: 47
Gör: Journalist, entreprenör och författare.
Aktuell med: Boken I huvudet på en banbrytare, skriven tillsammans med Katarina Gospic.

3 Östermalmsfavoriter

Stockholms Matmarknad: Att ta en OP, en öl och tre danska mackor där, är helt enkelt en ljuvlig företeelse.

Shibumi: Här kan man äta fantastisk asiatisk mat utan att bli ruinerad.

Tekniska Museet: Ett härligt ställe för barnen, som dessutom ser till att de blir vetenskapligt präglade.

Close