Close

Måsten i september

Från nygräddade bullar till årets sista konsert på Gröna Lund. Här kommer våra bästa septembertips.

1. Nya Valhallabageriet
Nu finns Valhallabageriet på två adresser, klassikern på Valhallavägen 174 ligger kvar medan det nyöppnade bageriet huserar på Östermalmsgatan 92. Grundarna utlovar att delar av sortimentet kommer kännas igen, medan det nyöppnade stället också får några klassiker i helt nya format. Fikasugen?

2. Brillos blixtsnabba lunch
På Taverna Brillos nya koncept, Tavernina, beställer du maten genom en app, allt för att korta väntetiden. På menyn står slow fast-food, en ordlek på medelhavsinspirerad mat som traditionellt får ta sin tid men kan serveras hyfsat snabbt till stressade lunchgäster.

3. Gästspel från San Francisco
Vassa Eggen drar igång hösten med celebert besök när Bruce Hill, en av San Franciscos mest framstående kockar, kommer till stan. Den 26–27 september bjuder han i på en mix av smaker från det asiatiska, mexikanska, italienska och ryska köket som under flera decennier präglat matscenen på den amerikanska västkusten.

4. Överraskande utställning
David Shrigley, en av Storbritanniens största konstnärer, kommer till Stockholm och Spritmuseet för en unik utställning som skapats för museets konsthall. I hans konstnärskap varvas enkla tuschteckningar med handskrivna texter och skulpturer men vad som exakt är skapat för utställningen ”Exhibition of giant inflatable swan-things” är fortfarande en överraskning. Utställningen öppnar 27 september.

5. Danskt regnmode till Humlegårdsgatan
Det gamla ordspråket ”det finns inget dåligt väder bara dåliga kläder” borde vara det danska klädmärket Rains slogan. Varumärket har sedan 2012 tillverkat moderiktiga regnkläder utan att tumma på funktionen och öppnar sin första egna butik på Humlegårdsgatan 14 den 14 september.

6. Luncha på nya Videgård
Krogveteranen Erik Videgård är tillbaka med en ny restaurang i Stockholm. Den här gången har han hämtat inspiration i de japanska och peruanska köken. Den nya restaurangen flyttar in i Grand Escaliers förra lokaler inne i Sturegallerian.

7. Phil’s burgers gröna bugare
I nya krogen på Fältöversten blir Phil’s Burger först i Sverige med att servera den omtalade, plantbaserade hamburgaren Beyond Burger. Arbetet med att utveckla hamburgaren har pågått i inte mindre än tio år, och slutresultatet är en saftig burgare som efterliknar kött i både konsistens, färg, smak och utseende.

8. Teddybears på Grönan
Evigt unga Teddybears har faktiskt hunnit fylla 27 år, men visar inga som helst ålderskrämpor. Den 28 september avslutar de Gröna Lunds konsertsäsong med att rada upp hits som Cobrastyle, Punkrocker och Hey Boy.

Close