STADSLIV

Måsten i oktober

Från Pluras krog-gig till nyöppnat museum. Här kommer våra måsten i oktober.

1. Plura på Strandvägen
Under oktober tar den folkkära artisten Plura över Strandvägen 1 för att ge 20 intima konserter. Se den livsnjutande ikonen damma av sina mest älskade hits bland klirrande champagneglas, dignande matbrickor och högljudda gäster. Plura ger fem konserter i veckan där gästerna även erbjuds en specialkomponerad meny som den gamla Eldkvarn-artisten satt ihop. Ingen konsertkväll kommer bli den andra lik.
– Jag kommer besökas av en del hemliga gäster, så det blir kära återseenden, tårar och skratt, säger berättar Plura.
På onsdagar har han exempelvis alltid sällskap av sin bästis Mauro Scocco.

2. Nationalmuseum är tillbaka
Efter fem års renovering har äntligen Nationalmuseum öppnat igen, och konst- och kulturskatterna har äntligen fått den inramning de förtjänar. Missa inte heller att ta en sväng förbi museets nya restaurang, som drivs av Fredrik Eriksson, tidigare Årets kock.

Foto: Bruno Ehrs

3. Kuslig vandring på Hallwylska
I slutet av 1800-talet återupplivade man en tro på nyandlighet och mysticism i de lite finare salongerna. Detta har Hallwylska museet tagit fasta på och anordnar den 30 oktober kvällsvandringar för vuxna i det gamla palatset på Hamngatan 4. Under kvällen gör man en djupdykning i den kusliga värld som man förr var så nyfiken på. För yngre besökare arrangerar man i oktober och november Hallwyleen – en dramatiserad spökvisning för barn.

4. Stilsäker nyöppning
1996 grundades ett av Sveriges mest ikoniska klädmärken av Johan Lindeberg – i dag är J.Lindeberg väletablerat runt om i världen. Nu i oktober öppnar J.Lindeberg sin totalrenoverade flaggskeppsbutik på Biblioteksgatan 6. Den danske arkitekten David Thulstrup ligger bakom designen – han har tolkat modemärkets arv och kokat ner det till ett fysiskt utrymme.

5. Halloween tillbaka på Grönan
Den 19 oktober slår Gröna Lund upp portarna till sitt största Halloweenfirande någonsin. Hela nöjesparken förvandlats till en plats där mörka makter tagit över. De minsta barnen får chans att hänga med lagom läskiga häxor, klättra i höbalar eller ta en tur i Spindelpigan. De större barnen kan vandra omkring i Zombie Zone eller kasta ankar från den blodisande nyheten Skeppet. Var noga med vart du går – i skrymslen och vrår kan det uppenbara sig underjordiska varelser, hemska clowner och utsläppta mardrömmar.

6. Te- och doftceremoni på nya NK Beauty
Sugen på nya skönhetsrutiner? Under hösten har nyöppnade NK Beauty utökats med flera nya internationella varumärken inom doft, makeup och hudvård. Två av de nya varumärkena är parfymhusen Maison Francis Kurkdjian och Floraïku. Det sistnämnda dofthuset erbjuder även en klassisk teceremoni i samband med att du provar ut din doft.

7. Musikaliska tisdagar på Artilleriet
Med start i oktober kommer jazz- och bossatoner ljuda från Artilleriet varje tisdag hela hösten. Krogen på Artillerigatan 13, som ligger vägg i vägg med Militärmuseets egen restaurang, gästas av bland annat Gustav Lundgren Trio, Trio legacy, Jessica Curan, The Jazz Trio samt Lindberg, Fadera och Lundgren.

SE ALLA ARTIKLAR