STADSLIV

Måsten i december

Nyöppnade klassiker, återvunna nyårsblåsor och Stockholms trevligaste hotellbar.
1. Handla julgodiset på återöppnade Karla-Frukt
Äntligen har Karla-Frukt öppnat igen, efter månader av renovering. Den klassiska butiken har bevarat både den ikoniska neonskylten och glasbrevlådorna men utökat konceptet med kaffebar och italiensk glass. Och självklart finns skumtomtar och annat gott julgodis i massor!
2. Juldrink på Papillon
Vår favoritplats på Bank Hotel är den lilla baren Papillon som inspirerats av bankdirektörens kontor med marmor, heltäckningsmattor och mahogny. Ta en paus i julhandlandet och slink in på en välblandad Old Fashioned eller ett glas bubbel.
3. Nötknäpparen i jultappning
En av de största succéerna på Kungliga Operan är balettklassikern Nötknäpparen, till Tjajkovskijs välkända musik. Under december och januari spelas Operans version från 1995 där handlingen är förlagd till Elsa Beskows svenska sagovärld från Petters och Lottas jul. En härlig aktivitet att ta med barnen på under jullovet.
4. Låna festplaggen
Med det återvunna plagget som årets julklapp känns det rätt att se över sin garderob. Hos Sabrina and Friends på Grev Turegatan kan man hyra det senaste modet genom månadsabonnemang eller vid enstaka tillfällen. På så sätt minskas miljöpåverkan men fungerar också som ett enkelt sätt hålla garderoben uppdaterad med säsongens senaste från märken som Filippa K, Dagmar, MaxJenny och Stylein. Varför inte hyra nyårsklänningen i år?
5. Värm dig
Stressad inför julen eller frusen i decembermörkret? Unna dig en avkopplande stund i den nyöppnade detoxloungen Heat By Sophia Lie på Birger Jarlsgatan 18. Konceptet är hämtat från New York där man använder sig av infraröd bastu – som även sägs förbränna kalorier. Dessutom är bastun utrustad med LED-ljusterapi där respektive färg har sin egen effekt på kropp och sinne.
6. Italiensk juldelikatess
Bakverket panettone har sin givna plats på det italienska julbordet. Men hur ska den, enligt svenska mått, lite torra kakan egentligen ätas och med vilka tillbehör? Hos Eataly finns det under december 25 olika sorters panettone och vill du lära dig mer om den italienska sötsaken håller de panettoneprovningar varje helg till och med den 22 december.

7. Svensk målartalang på Belenius
Emma Bjurströms dova men kraftfulla oljemålningar har fått stor uppmärksamhet. Utbildad på Rietweld i Amsterdam är hon nu aktuell med sin debututställning Absentminded deformation hos Galleri Belenius på Ulrikagatan.

SE ALLA ARTIKLAR