Close

Hedengrens tipsar: Bästa sommarläsningen

Klassiska Hedengrens behöver all hjälp de kan få. Här tipsar deras medarbetare om bästa sommarböckerna – och du vet var du ska handla dem …

För andra gången har anrika boklådan Hedengrens skickat ut ett nödrop till sina kunder med förhoppningen om att fler ska köpa litteratur i butik istället för på nätet. Vi har bett Hedensgrens-medarbetarna Beata Smith och Alexander Freudenthal att tipsa om sommarens bästa läsning.

För unga vuxna
Boktjuven av Markus Zusak
Andra världskriget rasar utanför dörren och Döden har aldrig haft mer att göra. Lisen växer upp i ett sargat Tyskland och genom hennes anteckningar får vi följa en historia om vänskap, kärlek och död.
– Författaren är väldigt rak på sak i sitt berättande, vilket gör den otäcka handlingen ännu mer otäck. Skickligt skriven och väldigt spännande, säger Beata Smith.

Spännande fiction
American Gods av Neil Gaiman
Shadow sitter på planet på väg till sin hustrus begravning när han möter en märklig man som inte bara hävdar att han är kung av Amerika utan också en gud. Ganska snart dras Shadow och Wednesday in i en konflikt lika gammal som mänskligheten själv.
– En väldigt intelligent bok om gamla gudar som inte bara fångar in läsaren i en spännande handling utan också ger en inblick i religion, säger Alexander Freudenthal.

För långa sommardagar
Den svavelgula himlen av Kjell Westö
En episk Helsingforsskildring om familjeband, kärlek och vänskap, men också en kritisk genomlysning av hur våra drömmar och minnen färgas av kön, klass och tidens gång.
– Handlingen utspelar sig under en intressant tid och författarinnan är duktig på att skapa levande och trovärdiga karaktärer. Helt enkelt god litteratur,  säger Beata Smith.

Klassiker att läsa om
Molnen över Metapontion av Eyvind Johnson
En roman som sinnrikt flätar samman olika tidsplan, dels modern tid, dels 400-talet f.Kr. i Syditalien och under de tiotusendes härtåg mot Babylon.
– Ett mästerstycke berättat i olika nivåer. Författaren binder samman tre tidsepoker på ett väldigt skickligt sätt,  säger Alexander Freudenthal.

Lätt och humoristisk
Drottningen vänder blad av Alan Benett
Av en slump kommer drottningen över en bok och snart är katastrofen ett faktum. Romanen i fråga väcker nämligen Hennes Majestäts passion för läsning. En passion som växer sig så stark att hennes officiella plikter blir lidande.
– Fantastiskt rolig berättelse om hur drottningen upptäcker böckernas värld. Språket är lätt och ledigt, säger Beata Smith.

Spännande thriller
Macbeth av  Jo Nesbø
Norrmannen förvandlar Shakespeares berömda pjäs till en gastkramande thriller om makt, hämnd och skuld.
– Underhållande och spännande handling. En intelligent tolkning av Macbeth, säger Alexander Freudenthal.

Självbiografi
Aldrig en av oss av Yvonne de Geer
En berättelse om hur människoliv kunde komma i kläm i de högre klasserna och hur det civila motståndet kunde te sig under kriget.
– Författarinnan skildrar sin uppväxt på ett fascinerande sätt och fångar genast in läsaren i historien. Otroligt välskriven och inte för tung läsning, säger Beata Smith.

Läsning för de större barnen
Mördarens apa av Jakob Wegelius
Legenden om Sally Jones har fått sin fortsättning, nedskriven av gorillan Sally själv. Hennes vän Chiefen blir oskyldigt anklagad för ett mord och Sally måste rentvå hans namn.
– Som de flesta riktigt bra barnböcker är denna bok lika intressant, rolig och spännande för vuxna som för barn, säger Alexander Freudenthal.
Skönlitteratur
Mitt namn är Lucy Barton av Elizabeth Strout
När Lucy Barton vaknar upp från vad som skulle borde en enkel operation finner hon sig plötsligt öga mot öga med sin mamma, som hon inte träffat på flera år. Under de trevande försöken till återförening bubblar många känslor upp till ytan.
– Fantastisk porträttering av komplicerade relationer. Författarinnan skildrar karaktärer och livsöden utan att vara för sentimental och lyckas undvika att skriva en på näsan, säger Beata Smith.

Close