Close

”En bra julskyltning väcker känslor hos alla generationer”

Tomtar och möss som väcks till liv med en app. I årets julskyltning ger sig traditionella NK på modern augmented reality-teknik.

Elsa Beskows klassiska sagor, Kung Kotte och tomten som superhjälte. Sedan 1915 har Nordiska Kompaniets julskyltning fängslat både stora och små. I år bjuds besökarna på en helt ny upplevelse med hjälp av den senaste tekniken inom så kallad augmented reality, förstärkt verklighet.

– Vi har alltid haft Stockholms finaste skyltfönster men i år har vi också adderat en app, NK Christmas, där besökare med hjälp av AR-teknik kan se figurerna från julskyltningen komma till liv. I Ljusgården har vi skapat ett magiskt vinterlandskap och även här har figurerna en framträdande roll, säger NK:s varuhuschef Andreas Edström. 

Men kan man verkligen uppleva er julskyltning i en app?
– För många är det en familjetradition att besöka NK:s julskyltning, och det vill vi inte ändra på. Däremot vill vi låta tradition och förnyelse gå hand i hand och addera roliga nyheter. I år blev det en spännande AR-värld, säger Andreas.

Cilla Winbladh är grundare och vd för dekorationsfirman JoAnn Tan Studio, som är ansvarig för de senaste årens julskyltning på NK. Enligt henne går den perfekta julskyltningen hem hos alla åldrar.

– En riktigt bra julskyltning lockar fram känslor hos alla generationer. Det är underbart att höra mor- och farföräldrar prata med barnbarnen om vad de ser i varje fönster – små detaljer som bara barnen ser eller som vi vuxna tolkar på annat sätt. Vi försöker tänka att det ska finnas något för alla, men självklart står barnen i fokus.

Vilket skyltfönster kommer väcka mest uppmärksamhet?
– Alla fönster har sin charm och vis av erfarenhet så brukar det alltid finnas olika favoriter bland olika besökare. Sen är fönstren med AR-teknik såklart lite extra spännande, säger Cilla.

Men Andreas Edström försäkrar att man förstås kan komma i julstämningen även utan att ladda ner appen.

Den magiska julstämningen vi har på NK är den stora stjärnan varje år, och den kan våra kunder uppleva både med eller utan app. Sen är appen årets nyhet och förhoppningsvis adderar den ytterligare en dimension.

 Söndag den 18 november är startskottet för julen på NK. Vad händer under dagen?
– Traditionsenligt avtäcks fönstren med fanfar och kort därefter anländer tomten med häst och vagn på Hamngatan. Efter att tomten öppnat varuhuset med den stora guldnyckeln är alla barn välkomna att hälsa på honom och lämna sin önskelista, säger Andreas.

Close