Close

Elegansen lever på Hallwylska museet

Passa på att besök Hallwylska museet, där utställningen Elegansen lever finns att beskåda till och med den 1 oktober. Utställningen är ett samarbete med Fredrik af Klercker och har sin utgångspunkt i klassisk herrstil och nutida sammanhang .

Hur kom utställningen till?
– Hallwylska frågade mig och jag tackade ja. Utställningen är i mångt och mycket baserad på min bok, Stiljournalen. Jag ville göra om den, och skapa en visuell översättning. För mig handlade det också mycket om miljön på Hallwylska. Walther von Hallwyl som bodde i palatset var själv väldigt stilig och jag tänker mig att kostymerna kanske kan påminna om hur han hade klätt sig, om han hade levt i dag.

Walther von Hallwyl

Var det bättre på den tiden?
– Man var helt klart bättre på att respektera de klädkoder som stod på inbjudningar.
Du bar kostym oavsett vilket jobb eller ställning du hade i samhället. Det är absolut inget vi måste tillbaka till, det är också en orättvis jämförelse i och med att tiden var så annorlunda, men det tål att tänkas på.

Fredrik af Klercker

Hur är utställningen kurerad?
– Detta är ingen historisk utställning. Alla kläder som finns med är aktuella idag och har burits av mig eller någon annan. Jag ville visa hur enkelt det går att uppdatera klassisk elegans. Vi definierade rummen med olika teman, som eleganta ovanor, accessoarer, rekreation och högtider.

Vilka tre plagg bör varje man ha i sin garderob för att alltid kunna följa klädkod?
1. Det mest användbara och eleganta är en mörkblå kostym, det finns inte något bättre universalplagg. Med en vit skjorta och slips blir den formell, om du adderar lite färg blir den genast mer party. Bär bara byxorna med en tröja till om du vill vara vardagselegant, samma sak gäller om du bär kavajen med en annan byxa.

2. Smoking. Enkelknäppt med spetsiga slag och ribbad siden. Västen ska vara hästskoformad, eller bär den utan väst om du vill tona ner känslan lite.

3. Ett par svarta oxfordskor, alltid välputsade. Snyggt både till jeans och den blå kostymen. Funkar också till smokingen, även om lackskor är att föredra.

Close