Close

Årets nyöppning: Ciccio’s

2019 öppnade en mängd spännande restauranger, butiker och gallerier på Östermalm. Till Årets nyöppning har ni dock röstat fram en italiensk succékrog där volymen gärna höjs framåt midnatt. 

Grattis, Marsel Ottobre och Toto Li Donni, vad tror ni är nyckeln till succén?
Marsel: Tack! Först och främst måste jag säga att det beror på våra fantastiska gäster, både stamgästerna och de nya som hittar till oss. Vi har gäster som följt oss i över ett decennium, sedan vi öppnade Papà. Några av våra stamgäster här på Ciccio’s serverade jag som 15-åring redan på 90-talet. Då satt de i barnstol och jag hade precis börjat jobba med min far Angelo på Italiano några dörrar härifrån. Vi är oerhört tacksamma för att de stannar hos oss.
Toto: Äkthet är viktigt. Vi är en italiensk restaurang som ägs och drivs av italienare. Dessutom är alla våra fantastiska anställda från Italien. Det är vår policy och så kommer det alltid vara. Sen är alla i vår personal stolta över sina yrken. De har valt att vara servitörer, bartendrar eller kockar, det är inget tidsfördriv. Därför klär vi oss därefter – nystruken smokingskjorta, putsade skor och välkammat hår. Inga gympadojor och jeans med mobiltelefoner i bakfickan här inte.

Varför får vi svenskar aldrig nog av italiensk mat?
Toto: För att den är bäst.
Marsel: Haha. Det italienska köket är bredast och passar till flera olika sociala tillfällen. Allt från en snabb pasta till en lång middag med goda viner.
Toto: I Italien är maten och familjen det absolut viktigaste, förutom fotbollen såklart. Vi äter inte för att leva, vi lever för att äta. Jag tror det återspeglar sig i de italienska produkterna och kärleken till matlagning.

Vilken är er absoluta paradrätt?
Toto: Om jag måste välja en rätt så är det Lobster Frà Diavola – färsk hummer, marinarasås, linguine, vitlök, vitt vin och peperoncino från Kalabrien. Starkt och gott!

Nybrogatan håller på att utvecklas till Stockholms främsta kroggata. Vilka andra ställen besöker du oftast?
Marsel: Om jag blir sugen på napolitansk pizza blir det Giretto. Sen hämtar jag min frukost hos Ingrid varje morgon, deras äggmacka är fantastisk.
Toto: Jag äter lunch hos Jotta på Crème varje dag.

Övriga nominerade:

Babor

Heat by Sophia Lie

Copine

Cartier

Close