Close

Årets designbutik: Nordiska Galleriet

Årets designbutik blev en tajt uppgörelse mellan två riktiga klassiker. Segrade gjorde till slut en ikonisk butik på Nybrogatan.

Axel Söderberg, styrelseordförande. Ni har blivit utsedda till bästa designbutiken på Östermalm. Hur känns det?
– Fantastiskt bra och oväntat! Vi är vana vid att stockholmarna föredrar österrikisk design av Josef Frank på Svenskt Tenn snarare än det vi sysslar med.

Ni har ändrat ganska mycket i ert sortiment de senaste åren. Berätta om tankarna bakom det?
– Vi har återgått till det som Nordiska Galleriet egentligen är. Att kurera design från hela världen och visa den på den svenska marknaden. Vi har mycket svensk och dansk design, men även från USA, som är den ’nya designen’. Sen hittar man mycket från Japan och Italien hos oss.

Kommer ni att förändra er ännu mer framöver?
– Det ligger i vår natur att göra det. Design lever i en ständig förändringsprocess och utvecklas hela tiden.

Vad är bra respektive dåligt med den östermalmska inredningssmaken?
– De flesta på Östermalm har väldigt god smak, möjligtvis inte särskilt varierad, men helt klart fin. Jag tycker det är kul att många har börjat investera mer i riktiga möbler och riktig konst. Det är även bra för miljön och betydligt billigare i längden än att konsumera möbler på det sätt vi gjorde tidigare.

Vilken är den enskilt snyggaste möbeln i butiken just nu?
– Helt klart vår isbjörnssoffa, Pack, av Francesco Binfaré. Ett typexempel på att design inte alltid har ett kommersiellt syfte.

Nybrogatan, där ni ligger, har blivit en enastående paradgata. Vilka andra ställen går du oftast till?
– Just nu känns gatan som en arbetsplats, men det kommer bli fantastiskt. Ska jag vara ärlig så kan jag koka ner mitt glamorösa liv till tre platser; Nordiska Galleriet, Saya Sushi, min säng. Repeat.

Övriga nominerade:

Jackson Design

Svenskt Tenn

Bert Van Hoecke

Close