STADSLIV

Allt du behöver veta om båtplatser på Östermalm

Kring Östermalm finns ett flertal fina gästhamnar, och många har säkert ställt sig i kö för båtplats till nästa säsong. Men hur stor får båten egentligen vara? Vad kostar det? Och finns det några skönhetskrav? Vi bad Mikael Norrman från Navigationssällskapet (Navis) och Pelle Larsson från Kungliga Motorbåt Klubben (KMK) att reda ut begreppen.

Navigationssällskapet och Kungliga Motorbåt Klubbens hamnar

Hur lång väntetid har ni på båtplats?
Mikael (Navis): Vi har en relativt kort väntetid, ett till tre år. De allra flesta får en plats andra året, men det beror helt på vilka platser som blir lediga: är det en liten båtplats får de med små båtar förtur i kön. Men man får definitivt en plats det tredje året.

Pelle (KMK): Våra väntetider ligger på runt 10 till 12 år beroende på vilken båt du har. Vi försöker pussla så att vi får plats med så många som möjligt men det är svårt, de som har en plats här vill ogärna bli av med den.

Hur många båtplatser har ni?
Mikael (Navis): Vi har 200 platser och av dem är det ungefär 70 som är i ständig cirkulation, så när någon med liten båt lämnar sin plats erbjuds den till någon med båt i ungefär samma storlek.

Pelle (KMK): 254, men de kan ändra i storlek. Om vi har en gäst som precis köpt en större båt försöker vi bredda deras platser, vi är gärna flexibla och försöker se till att alla blir nöjda.

Hur mycket kostar det att ha en båt hos er?
Mikael (Navis): 
Den minsta avgiften vi har ligger på 5500 kronor per år, de större båtarna betalar upp mot 28 000.

Pelle (KMK): Avgifterna ligger i snitt på 10 000 till 12 000 kronor om året.

Har ni någon gräns på storlek?
Mikael (Navis): De får inte vara längre än 15 meter.

Pelle (KMK): Ja, den får inte vara för hög. Upp till fyra meter. Annars kommer man inte in i hamnen.

Har ni några skönhetskrav?
Mikael (Navis):
Vi tar inte in några risiga husbåtar och liknande. Vi kräver att man sköter om sin båt och kan plocka bort någon på grund av misskötsel. Detta för att det finns en risk att båten sjunker eller att de skadar de andra båtarna.

Pelle (KMK): Nej, det har vi inte. Det syns rätt tydligt när man kollar på båtarna i hamnen. Du måste visserligen ha en båt som är sjöduglig och det ligger i de flesta båtägares intresse att hålla sina båtar snygga och fina, men det är inte ett krav från vår sida. Alla är välkomna.

Behöver man vara där och vakta själv?
Mikael (Navis): 
Ja, en gång per sommar behöver man ställa upp eller så betalar man 1500 kronor till föreningen för att någon annan ska ta över.

Pelle (KMK): Ja, men vill man slippa kan man betala en annan nattvakt som ersätter ens pass.

Finns det något sätt att gå före i kön? Kanske donera lite livbojar eller en ny brygga?
Mikael (Navis): Nej, vi tar inga mutor.

Pelle (KMK): Nej, vi har aldrig släppt förbi någon i kön under mina år som sekreterare.

Kan man ärva en plats?
Mikael (Navis): Nej, avtalen gäller per säsong så varje båtägare måste förnya sitt kontrakt i slutet av oktober för att ha kvar plats under sommaren. Det fungerar bättre än tillsvidareavtal eftersom det är enklare att bli av med de som missköter sina båtar.

Pelle (KMK): Nej, men om någon ärvt själva båten får man såklart stå kvar på sin plats.

SE ALLA ARTIKLAR