Close

Vänskapsknuten fyller jämnt

Lagom till jul släpps Svenskt Tenns mest populära ljusstake i en exklusiv originalutgåva.
På Svenskt Tenn har man all anledning att fira. I år har det nämligen gått 85 år sedan Josef Frank började arbeta för Estrid Ericson. För att hedra den österrikiske arkitekten och formgivarens minne släpps ett av hans mest populära föremål – Vänskapsknuten – i originalutgåva. Den första skissen av den berömda ljusstaken ritade Frank redan 1938, innan han flydde från Österrike. Krigets fasor stod för dörren och Vänskapsknuten fungerade som en symbol för vänskap och fred. 80 år senare släpps nu Vänskapsknuten 1938, som är formgiven efter Franks originalskisser.

–Allt hantverk utgår från handens arbete vilket gör att formen succesivt kan förändras när åren går. När vi tittade på Josef Franks originalritning upptäckte vi att formen behövde justeras en aning. Om man ställer en tidigare Vänskapsknut bredvid en ny så ser man en liten skillnad i hur mittenkulan svävar högre på den nya och att armarna har en annan vinkel. I den nya utgåvan ser man hur den återfått den elegans och sirlighet som Josef Frank eftersträvade. Vi återgår löpande till originalritningarna för att säkerställa att Franks design följer den ursprungliga formen, berättar Thommy Bindefeld, marketing and creative director på Svenskt Tenn.
Har Vänskapsknuten alltid varit lika populär?
– Det är svårt att ta reda på hur populära produkter varit genom historien eftersom det inte finns någon dokumentation kvar från 1930-talet. Men under de senaste tio åren har Vänskapsknuten varit en av våra populäraste ljusstakar. Vi hoppas såklart att den fortsätter att vara det, särskilt när det finns en så fin tanke och historia bakom den.

Vad har Josef Frank betytt för Svenskt Tenn?
– Utan Josef Frank hade inte Svenskt Tenn varit vad det är och vice versa. Hans formgivning står för drygt 80 procent av Svenskt Tenns sortiment. I Sverige är han mest känd som formgivare av textilier och möbler för Svenskt Tenn, men i mellankrigstidens Europa var han ett av de mest ansedda och väletablerade arkitektnamnen. Tyvärr fick han aldrig möjlighet att fortsätta som arkitekt efter att ha lämnat antisemitismen i Österrike.

Close