Close

Skjortspecialisterna Schnayderman’s öppnar sin första butik

Bland skjortälskare har svenska Schnayderman’s länge varit en storfavorit. När de nu öppnar sin första egna butik, på Mäster Samuelsgatan 10, lär ännu fler få upp ögonen för dem.

Grundare Joel Urwitz

Schnayderman’s grundades 2012 med ambitionen att tänja gränserna för vad en skjorta kan vara. Snygga basplagg och säsongsenliga kollektioner med hög modegrad är filosofin, men framför allt har man blivit omtalade för sina overshirts.
– När vi drog igång var overshirten helt okänt som plagg. Denna jackskjorta har nu kommit att bli det främsta substitutet för en kavaj. Den är mycket mer casual än den klassiska kostymöverdelen. Förut gällde klädkoden slips på bank och t-shirt på reklambyrå – nu rör sig alla stilmässigt mer mot mitten. Då passar en overshirt perfekt, den är dessutom smidig att resa i, säger grundaren Joel Urwitz

En av Schnyderman’s overshirts

Butiken har utvecklats i nära samarbete med Bozarthfornell arkitektbyrå och är delad i två sektioner där hårda ytor möter mjuka och rika färger mixas med monokroma toner.
– Området kändes självklart. Många kunder jobbar i närheten av Bibliotekstan och Mäster Samuelsgatan är ju en riktig supergata. Il Caffé, som låg här tidigare, var faktiskt ett av mina stamställen.

Den specialdesignade bänken i mitten av butiken är inspirerad av konstnären och arkitekten Egon Möller-Nielsens stenbänkar på T-Centralen.
– När jag växte upp var dessa bänkar en del av min dagliga rutin, och jag har alltid älskat formerna och hur de liksom smälter samman med omgivningen, säger Joel Urwitz.

Skjortorna hänger på en industriell metallstång längs väggarna samt är vikta i ett specialbyggt hyllsystem med speglar. Och sortimentet rymmer gott om alternativ för de kalla vintermånaderna.
– Våra oxfordskjortor är gjorda i en grövre bomull än till exempel poplin-modellerna. Jag rekommenderar en sådan i en neutral färg inför jul, kombinerat med något stickat och varför inte en overshirt. Är man riktigt frusen är det okej att köra ett linne eller en tunnare t-shirt under skjortan, så länge det inte syns och man är klädd i chinos eller jeans, inte kostym. Flanell och denim går också bra på vintern och fina mönster är ju alltid uppskattat på julafton.

Joel Urwitz favoriter på Östermalm

Bar à Vins
– Den ultimata kvartersbaren. Riktigt skön stämning och välkomnande personal. Goda smårätter och fantastiska viner.
Narvavägen 32

Surdegsbröd från Valhallabageriet

Valhallabageriet
– Jag är en riktig brödfantast. Bagerier och matbutiker har ofta kommit längre än klädesbutiker i Stockholm. Valhallabageriet gör stans bästa surdegsbröd.
Valhallavägen 174

Snickarbacken 7
– Inte riktigt på Östermalm va? Men jag måste ta med Snickarbacken. Mitt förstaval för jobbfrukost, möte över en sen lunch när rushen är över eller fika med en polare.
Snickarbacken 7

Close