Close

Moncler till Östermalm

Inom kort öppnar Moncler sin allra första butik i Sverige, närmare bestämt på Birger Jarlsgatan 13. De franskitalienska dunmästarna kommer erbjuda ett fullt sortiment.

Butik i Singapore

Monclers quiltade dunjackor är kanske tidernas snyggaste vinterplagg. De sitter på allt från idrottsstjärnor och alpentusiaster till börs-vd:ar och modebloggare.

Jackie Kennedy i Moncler

Allt började i Grenoble 1952, då Moncler grundades av två franska bergsbestigare. 16 år senare hölls vinter-OS på samma plats, då med Moncler som stolt sponsor åt franska skidlandslaget.

Franska skidlandslaget i Moncler

Märket, som alltså har sina rötter i bergsexpeditionsvärlden, blev under 80-talet det självklara valet för solbrända yuppies som törstade efter en färgglad dunjacka. Östermalm kryllade exempelvis av Monclerjackor.

Trots populariteten befann sig märket inför sekelskiftet nära konkurs.

Från vänster: Remo Ruffini & Thom Browne

In klev Remo Ruffini, som då jobbade som designer på Moncler, och köpte företaget. Han introducerade nya färger och modeller, och lät Carlyle Group stå för internationell expansion. Thom Browne togs in som gästdesigner, och hans minikollektioner är fortfarande är vansinnigt populära. Underlinjen Gamme Bleu gjorde också succé med sin avancerade teknologi och funktionalitet.

Kampanjbild från 80-talet

Många av Remo Ruffinis konkurrenter riktar in sig på en viss målgrupp, men italienaren har en annan filosofi.
– Jag har alltid tänkt brett. Vi måste göra något för skejtande tonåringar, affärsresenärer och den eleganta damen ute på middag, har han förklarat för W Magazine.

Kanye West i Moncler

Ruffini – som bor i Como – äger fortfarande 20 procent av bolaget och sitter för övrigt i svenska Acne Studios styrelse. Och alldeles snart kan du alltså hitta hans skapelser i hörnet av Birger Jarlsgatan och Mäster Samuelsgatan.  

Close