Close

Fem höjdpunkter från Bukowskis höstauktion

21 november är det dags för Bukowskis stora höstauktion, Modern Art + Design. Lena Rydén, specialist på modern konst på Bukowskis, har valt ut sina fem favoriter.

Redan nu kan nyfikna konstkonnässörer besöka Berzelii Park 1 för att få en glimt av verk signerade GAN, Sigrid Hjertén, Nils Dardel och Esaias Thorén. Både Hjertén och Dardel var elever på Henri Matisses fria konstskola Academié Matisse i Paris i början av 1900-talet, och från dem kommer bland annat Hjerténs ”Iván i fåtöljen” (1915) och ”Det blå lokomotivet” (1919) samt Dardels ”Frälsningsarmén” (1916) finnas till försäljning.

Lena Rydéns fem favoriter:

Eric Grate – Amasonpistill
Jag tycker mycket om skulpturer – de är taktila och tar plats i rummet. I Sverige har vi inte riktigt traditionen med tredimensionella former så priserna är ofta rätt överkomliga. Eric Grate är en våra största skulptörer och inspirerades bland annat mycket av de franska surrealisterna.
 Gösta Adrian Nilsson – Clown (Joy)
Gösta Adrian Nilsson, GAN, var en solitär inom den moderna konsten som skapade sin alldeles egna -ism, kallad kubofuturism. Han var mycket modig i sitt konstnärskap och utmanade gängse normer på ett vågat sätt. Här är en lekfull relief utförd i Paris 1923 som var en gåva till en god väns ettåriga dotter. Proveniensen ger en extra dimension till verket.

Sigrid Hjertén – Iván i fåtöljen
I dag anses Sigrid Hjertén vara en av våra mest betydelsefulla modernister från det tidiga 1900-talet. Här har hon avbildat sin son Iván hemma i fåtöljen år 1915. Under denna period står hon på toppen av sin konstnärliga bana och denna målning är ett viktigt verk i hennes produktion.
Gazbia Sirry – The Blue Bird
Det roliga med mitt arbete är att man hela tiden lär sig nya saker. Denna konstnär var okänd för mig, men det visade sig att Gazbia Sirry är en av Egyptens viktigaste konstnärer som slog igenom på 1950-talet. Jag tycker om när konsten är en utmaning som öppnar nya dörrar och perspektiv.
Alexander Calder – Utan titel
Det är kanske främst mobilerna man ser framför sig när man tänker på Alexander Calder. Han arbetade dock mycket i gouache och med tusch på papper. I klara primärfärger (rött, gult och blått) balanserar han olika former mot varandra som gör att hela verket kommer i rörelse.

Close