Close

Wienercaféet byter skepnad

När Wienercaféet slår upp dörrarna igen är det i ny skepnad –  som restaurangen PAS D’ART.

Den nya restaurangen beskrivs som ett ”bistronomiskt koncept” och hybrid mellan fransk bistro och svenska råvaror.  Namnet PAS D’ART syftar på franskans ”ingen konst” och anspelar paradoxalt nog på att den nya restaurangen samarbetar med konstnärer som får dekorera fönstren mot gatan. Vi frågade Brasserigruppens vd Filip Güven vad vi kan vänta oss av den nya restaurangen – och bad om en förklaring på ordet bistronomi.

Berätta om den nya satsningen, kommer tidigare gäster att känna igen sig? 
– Nej gästerna kommer inte att känna igen sig över huvud taget. I detta projekt har vi gått all in och tror stenhårt på läget. Vi kommer att skapa en internationell erkänd och aspirerande miljö tillsammans med en fantastisk designer, Martin Brudnizki, med fokus på konst och design och tydliga referenser till art deco och nordisk maximalism.

Varför ville ni byta koncept?
– Vi ville göra om för att vi såg att både lokalen och vårt team hade mer att ge samt att omsättningen var för låg. När vi byggde om första gången så trodde vi att ett ’continental café’ skulle räcka för att få till omsättningen men den verksamhet har varit väldigt kostnadsintensiv då det är många kaffekoppar och bullar som måste säljas för att komma upp i försäljning. Vi skapar nu en verksamhet som lever 07-01, en verksamhet vars utbud varierar beroende på tid på dygnet och hoppas fylla stället alla tider.

Brasserigruppens grundare, bröderna Filip och Daniel Güven.

Vilka gäster hoppas ni locka?
– Alla gäster, men vår primära målgrupp är en medveten person i åldern 25-45 år. Gäster som gillar att bli överraskade och vill ha något utöver det vanliga.

När ska man besöka restaurangen? För lunch, middag, drinkar?
– Alla tider i och med att verksamheten kommer att satsa på frukost, lunch, café gourmand (afternoon tea), afterwork med smårätter från kl 17 och självklart middag. Vi vill heller inte att middagen skall ta slut utan du ska kunna umgås, dricka och ha trevligt ända in på småtimmarna. Mellan 17 och 01 har vi dessutom underhållning med dj.

Berätta om menyn!
– Menyn tar avstamp i det franska köket och kommer vara säsongsbetonad där rätter byts ut och uppdateras efter vad som finns att tillgå från våra i princip uteslutande lokala leverantörer. Vi kommer servera snacks, mellanrätter och varmrätter. Något som gör oss unika är vår helt egenproducerade, svenska chark samt att vi har en plat du jour både till lunch och middag, som istället för att vara en billigare variant med ”restråvaror”, ska vara det absolut bästa månaden har att erbjuda.

Finns det någon paradrätt?
– Menyn är inte helt klar än, men vår bouillabaisse kommer definitivt vara något utöver det vanliga. En annan paradrätt är vår råbiff som på enbart svenskt, närproducerat kött alltid kommer finnas på menyn men med små uppdateringar utefter säsong i tillbehör och detaljer. Vi kommer även att ha en riktigt bra pasta.

Vilka är det som ligger bakom den nya inredningen, och hur har de tänkt?
– Interiörerna är annorlunda med mycket färg och form, det kommer att vara helgalet och båda rummen är helt olika. Vi har investerat mycket i konst och den i sig kommer även att inreda krogen. London / New York-baserade MBDS är de som ligger bakom inredningen och de har tittat mycket på Stadshuset, Kungliga Operan och flera av de vackra trapphus som finns i Biblioteksstan.

Vad menas med bistronomi?
– Rent krasst innebär det att ta finmaten till folket – hög gastronomisk standard, men till en mycket rimlig prisklass. Michelinbelönade Michael Spiridon har tagit fram en meny som är djupt förankrad i den traditionella, hantverksmässiga kokkonsten men som samtidigt är öppen för det moderna.

PAS D’ART öppnar på Biblioteksgatan 6-8 den 29:e november.

Close