Close

Videgård öppnar ny restaurang – japansk-peruansk mix på menyn

Krögarlegendaren Erik Videgård om att mixa rå fisk med peruanska kryddor och varför han får myror i brallan efter tre år på samma ställe.

Han var 90-talets självklara krögarstjärna i Stockholm. Sedan dess har han bland annat drivit lyxkrog i Ryssland och öppnat thairestaurang i Vällingby Centrum. Det blir aldrig ointressant när Erik Videgård är inblandad.

 24 september slår Videgård upp portarna i Escaliers gamla lokaler i Sturegallerian. Renoveringen har pågått under sommaren och förväntningarna är höga när krögarlegendaren är tillbaka med ett nytt koncept.
Vad kommer serveras på Videgård?
– Vi kommer köra på en japansk-peruansk mat, eller ’nikkei’, som det heter. Det är små och smakrika rätter. Det här köket skapades runt 1890-talet under jordbruksindustrialiseringen, då många japaner immigrerade till Peru. Det är mycket rå fisk med peruanska kryddor.

Vilken är din personliga favorit från menyn?
– Tiradito-rätterna. Det är sashimi med leche de tigre, en sås på lime, chili, vitlök och ingefära. Kryddstarkt och fantastiskt gott.

Du är ständigt aktuell med nya projekt. Känner du aldrig för att stanna upp?
— Alltså, jag är inte så bra på att förvalta. Jag går efter 1000 dagars-regeln. Jag är duktig på att starta upp och driva igenom projekt men efter ungefär tre år vill jag vidare till något nytt.

Har du någon favoritrestaurang i Stockholm?
– Frantzén och PA & Co. Allt är toppklass, mat, service och atmosfär. Enligt mig är de bland de bästa krogarna i världen.

Foto: Elin Sylwander

Close