Close

”Vi vill skapa en oas i storstan”

Vad som började med planer på att måla om väggarna slutade i en totalrenovering. Borggården har stängt igen, men till sommaren öppnas dörrarna till nya Artilleriet. Möt Mattias och Carina Örn, som tillsammans med kocken Andreas Tillborg, vill skapa Östermalms nya mötesplats.

Restaurang Artilleriets uteservering kan bli en hit till sommaren

I den stora lokalen som ligger i anslutning till Armémuseet råder fullt kaos. Här ska nya restaurangen Artilleriet öppna om bara ett par månader och det är mycket som ska göras innan invigningen
— Vi bestämde oss för att göra något som vi själva saknade, säger Mattias.

Han och hans fru har, tillsammans med kocken Andreas, lång erfarenhet av restaurang och framförallt museirestaurang. De drev inte bara Borggården utan också restaurang Atrium i Nationalmuseum, som stängdes ner i samband med renoveringen av museet.

Mitt uppe i renoveringen

Mattias visar runt lokalen och gör en gest mot matsalen.
— Vi har plats för 170 gäster om man räknar med uteserveringen, säger han och syftar på terassen som förväntas locka Östermalmsbor med sitt fantastiska läge på Armémuseets innergård.

Ni har tagit fram ett nytt koncept, berätta om det.
 — Vi vill skapa en slags oas mitt i storstadsbruset, en mötesplats som har något för alla tillfällen. Här ska man kunna äta lunch efter en dag på muséet, sväng förbi på en AW med kollegorna eller ta en drink i cocktailbaren innan utgång. Menyn kommer vara snäppet dyrare än förut men vi siktar på att det ska vara prisvärd mat och dryck. Inredningen hoppas vi kommer kunna lyfta stället till nya nivåer; den är väldigt originell och häftig, mycket naturfärger och genomtänkta detaljer.

Restaurangen börjar ta form

Vem är er typiska gäst?
—  Konceptet bygger ju lite på att vi inte ska ha någon typisk gäst, vi vill locka alla målgrupper och har försökt utforma inredningen så att den passar olika tillfällen, exempelvis genom att blanda höga barstolar, soffgrupper längst väggarna och klassiska middagsbord. Sedan har vi visserligen höjt priserna lite grann men vi kommer ändå satsa på att ligga lägre än konkurrenterna, säger Carina.

Dagens fångst: knaprigt stekt sej

Vad kommer serveras?
— Det vi själva gillar, säger kocken Andreas, som jobbat i restaurang under större delen av sitt liv. Det blir inte a la carte-meny, men vi vill heller inte ha någon skolmatsal-känsla så vi har kompromissat genom att man beställer i kassan och sedan blir serverad vid bordet. Maten kommer att vara blandad. Mycket vegetariskt, dagens fångst som blir lite dyrare, allt möjligt men fokus på det svenska köket. Vi vill också servera stans bästa croque monsieur med tryffel, inflikar Mattias. Det ska bli vårt signum.

Restaurang Artilleriet planeras öppna i maj och kommer att finnas tillgänglig för abonnering.

Close