Close

Vad kommer vi äta i framtiden?

En ny intressant utställning på Spritmuseum försöker svara på bland annat den frågan.

Vad vi äter har blivit en livsstil, och våra matvanor är ofta också vår identitet. Är du vegan eller flexitarian eller är du en sådan som äter antiinflammatorisk kost? Hur och vad vi äter i framtiden står i fokus på Spritmuseums nya utställning Framtidens mat & dryck.
– Vi människor har alltid funderat på vad vi kommer att äta och hur vi kommer att leva i framtiden. Just nu står vi också inför en stor utmaning miljö- och klimatmässigt. Matproduktionen är utan tvekan ansträngande för klimatet och måste ställas om, säger Anna-Karin Svanberg, utställningsproducent på Spritmuseum.

Utställningen tar avstamp i vår tids hälsotrend och matens klimatpåverkan, men gör också en tillbakablick på 50-talets science-fictionbetonade matvisioner, tillsammans med en spaning på framtidens livsmedel och vår värld om trettio år.
– Mat idag är väldigt individualiserat. Där vi tidigare lyssnade på forskare eller andra auktoriteters kostråd, letar vi nu istället själva upp en helt egen diet som passar oss, säger Anna-Karin Svanberg.

Utställningen lyfter bland annat frågor om vad vi kommer att finna på tallriken inom en nära framtid, hur maten ska räcka till en växande befolkning och om vårt protein mestadels kommer hämtas från växter och insekter? Till sin hjälp har Spritmuseum tagit ett 30-tal olika experter, bland annat i form av kockar, journalister och forskare.
– Museiutställningar handlar ju ofta om att lyfta fram historien och det som redan varit, så det är extra spännande och utmanande att få blicka framåt och spå om framtiden.

Utställningen Framtidens mat & dryck öppnar den 7 februari och pågår till 31 oktober.

Close