Close

Ulf Elmqvist om första påsken i nya Hallen

Hemleverns från Lisa Elmqvist.

Näst på tur i vår påskserie av intervjuer med handlare på Östermalm är Lisa Elmqvist. Den älskade fisk- och skaldjursdisken som just hann slå upp dörrarna i nya Hallen när coronaepidemin slog till. Vi har pratat med Ulf Elmqvist.

Hur kommer påsken att skilja sig åt i år jämfört med andra år? 
– Många familjer kommer att vara kvar i Stockholm eftersom det inte är rekommenderat att resa. Det här är samtidigt vår premiärpåsk i nyrenoverade Saluhallen efter 4 år i den temporära.
Kommer ni att ha några speciella påskerbjudanden i år med tanke på det rådande läget?
– Vår styrka är som vanligt att erbjuda det bästa och vi har nu ca 450 artiklar i disken igen. Vi har mer kapacitet och plats i den riktiga Hallen. Vi kan vara våra kunder till mötes snabbt och med en extra hög servicegrad här. Hemleveranser har vi nu jobbat hårt med och många har fått upp ögonen för vår nyligen uppdaterade e-handel www.lisaelmqvist.se Vi har äntligen fått fart på den och det är roligt om man ska se något positivt i dessa tider. Det är också många som ringer eller mailar en beställning och vi kan komma ut och ta betalt vid bilen med kort eller Swish. Det har fungerat bra för många.

Ulf Elmqvist, vd på Lisa Elmqvist.

Hur har ni har känt av och hanterat det rådande läget? 
– Det är klart att vi känner av det. Det började så fantastiskt bra och efter en dryg vecka gick proppen ur. Även om det inte är mycket kunder i Hallen så har butikerna klarat sig ganska bra. Det är värre för restaurangverksamheten men vi har en hel del gäster och det får vi vara tacksamma för. Vi har korttidspermitterat i restaurangen och tog beslutet att stänga kvällstid. Vi sprider ut gästerna och är noggranna med att sprita händer och så vidare. I butikerna jobbar vi med kirurghandskar när vi tar i varorna och visar någon tecken på sjukdom kommer de inte till jobbet. De får inte komma!
Vad ska du själv göra i påsk? 
– I och med återflytten till Saluhallen och Covid -19 har det inte blivit någon skidåkning med våra fyra söner i år. Påskresan blev nu också inställd så vi blir hemma i Stockholm. Vi får satsa på nästa år istället. Jag kommer och mina kolleger kommer att jobba och se till att vi får ut varor till  våra kunder. Det är många som inte ska gå ut på samlingsplatser, och med hemkörning kan vi erbjuda många varor från både Husmans Deli och Lisa Elmqvist till dörren. 
Vad ska man absolut inte vara utan på påskbordet enligt dig?
– Några av våra 15 sorters sillar, den gravade laxen och Skagenröran. Sen är den flatrökta (odlade) ålen som aldrig varit frusen en delikatess. Den föds upp från ålyngel som fångas i en å England där flertalet förgås i kraftverket annars. Ett företag i Helsingborg planterar ut 70 procent av dem i Östersjön efter en viss storlek. 30 procent får de sälja för att få det att gå ihop. Jag brukar ibland säga att för varje ål du köper på Lisa planteras det ut två stycken i havet. En bra filosofi!
Vilka är era topp 5 storsäljare på påskbordet?
– Det är rökt och gravad/rimmad lax som är suveräna. Siwans sill, inlagd, vitlök, senap och Västerbottensill säljer mest. Matjessillen finns i Siwans, men många vill också äta den bara med gräddfil och gräslök. Den matjessillen vi har får du ingen annanstans, den smälter i munnen.

Close