Close

Stjärnregn över Östermalmskrogar


Gastrologik på Artillerigatan hade mest anledning att glädjas över årets Guide Michelin-stjärnor.

För några år sedan anlitade Dagens Nyheter den brittiske stjärnkrönikören och matrecensenten AA Gill. Uppdraget: att äta sig igenom Stockholms bästa krogar. Efter en veckas research utnämnde han Gastrologik på Artillerigatan till stans främsta restaurang.

”Modernt, elegant intelligent, inbjudande och opretentiöst. Välsignat sparsmakat och typiskt svenskt. Gastrologik förkroppsligar så många av de attribut som resten av Europa förknippar med Skandinavien.”

I veckan delades årets Guide Michelin-stjärnor ut. Och juryn var inne på samma linje som Gill: Gastrologik fick nämligen sin andra stjärna.

Anton Bjuhr, som driver restaurangen tillsammans med Jacob Holmström, var överväldigad efter utdelningen:

– Det här betyder allt, jag är superstolt. Det här var så klart vad vi hoppades och ville. Vi visste att vi hade blivit testade många gånger i år, så då fanns det ju en möjlighet, sa han till DN

Östermalm med omnejd hade generellt en bra kväll. Oaxen på Djurgården behöll sina två stjärnor. Volt, Operakällaren, Mathias Dahlgrens Matbaren och Ekstedt fick samtliga behålla sin stjärna. Även Frantzéns tre stjärnor kvarstår.

Close