Close

Sekt begraver fördomar om det tyska köket

Tysk pizza med gräddfil på Sekts meny.

Sekt har flyttat in i Foods gamla lokaler på Runebergsgatan 1. Och nej, det är inte fråga om en sekt i ordets traditionella bemärkelse. Det här är nåt mycket trevligare – Sekt är ordet för tyskt mousserande vin och på Runebergsgatan finns nu krogen med samma namn som ska få Östermalmsborna att glömma allt vi trodde att vi visste om det tyska köket. Traditionell Sauerkraut, Winenerschnitzel och Bratwurst lyser med sin frånvaro, istället bjuds modern sydtysk comfort food så som Flammkuchen (tysk pizza), Maulttaschen (tysk pasta), Sekt och sydtyska viner – och så den älskade Berlinermunken. Vi fick en pratstund med Pelle Jansson som tillsammans med Patrik Karlsson driver restaurang Sekt.

Tyska viner har inte stått så högt i kurs tidigare. Men nu är tyska naturviner plötsligt det hippaste man kan ha i glaset. Är det vi eller Tysklands vinsortiment som har vänt?
– Det är nog snarare den så kallade ”Riesling-generationen” vi har att tacka för det. I Tyskland generellt jobbar den nya generationen vinmakare för bättre viner.  I Sverige finns det nu även fler små importörer än tidigare som tar in små partier av hög kvalitet.
Hur skiljer sig Sekt från Champagne?
– Det är nog mest att Champagne är en fransk appellation. Sekt är ju ett mousserande vin som också görs enligt den traditionella metoden, precis som Champagne. Sedan finns det flera olika versioner av Sekt. Tyskland har lösare regler än Champagne som är väldigt strikt. Vi tycker ofta att Sekt är mer prisvärt än Champagne, Cava och Prosecco.
Vilken är den största missuppfattningen om tysk mat här i Sverige?
– Att tysk mat enbart är schnitzel, knödel och surkål. 

Patrik Karlsson (tv) och Pelle Jansson ligger bakom Sekt.

Vad var det som fick er att tänka att Östermalm behövde tysk hiphop, Schupfnudel och Sekt?
– Östermalmsbor överlag är ju inte rädda för förändringar eller nyheter. Vi serverar kvalitetsviner till ett lågt pris, och på Östermalm har man ett helt annat mindset för kvalitet och pris. 
Vad tycker du utmärker Östermalms krogscen just nu?
– Det känns som att det finns fler seriösa krögare, och branschen har upptäckt att Östermalm inte är så konservativt som man tidigare trott. Jag äter gärna på Coco & Carmen och Broms.
Ni serverar tysk surdegspizza. Vad skiljer den tyska pizzan från andra pizzor?
– Vår Flammkuchen härstammar från den romerska pizzan med lite styvare botten. Den innehåller ingen tomat men däremot gräddfil.

Ingen normal människa kan motstå en Berlinermunk, hävdar Pelle Jansson.

Ni spelar ju tysk hiphop på Sekt. Om man aldrig riktigt lyssnat in sig på den genren – var ska man börja för att fastna?
­– En ung tysk/marockansk tjej som heter Namika som sysslar med hiphop, jazz och pop. Die Fantastischen Vier samt Joris producerar också riktigt bra musik.
Berlinermunken med blåbär och vaniljkräm är ju alldeles ljuvlig …
– Ingen normalt funtad människa kan motstå en nyfriterad munk med fyllning! 

Close