Close

Rena smaker på nyöppnade Garba

Det händer spännande saker på Sköldungagatan. Inne i konstgalleriet Minority Gallerys lokaler har det nyligen öppnat en restaurang med tolv platser kring ett delat bord. Där serveras en femrättersmeny, men exakt vilka rätter får gästerna inte veta förrän de kommer dit.

Linn och Marion

Linn Söderström och Marion Ringborg – duon bakom Garbahar arbetat i några av Europas mest ansedda restaurangkök. Linn gjorde sig ett namn på Operakällaren och gick därefter vidare till Ekstedt. Marion är nyss hemkommen från London där hon jobbat på såväl Spring som Michelinbelönade Lyle’s. Linn var även bland de första att skapa en privat supper club. En middagsklubb som på sätt och vis blev grunden till Garba.

– Både Marion och jag tycker det är viktigt med den sociala biten. Att dela en fin middag, både med folk man känner och med nya bekantskaper, betyder mycket. Och tack vare Garbas storlek sker ju detta nästan automatiskt, förklarar Linn.

Maten på Garba är skenbart enkel. Nästan inget av det som serveras under den fyra timmar långa sittningen prepareras i förväg.
– En del rätter tillagas samma dag, annat serverar vi rått. Man hittar inte mycket tunga såser, som majo och gräddbaserat, här. Däremot gillar vi att jobba med fint smör, olja och sky, för en renare och rakare matupplevelse.

Vilka har ni inspirerats av?
– Vi har hämtat inspiration från enkla köksmetoder inom rawfood, och vill lyfta fram det fina i råvarorna. Sen älskar jag San Francisco och framför allt ett ställe som ABV Bar. Det är en mysig bar, med stort utbud av mescal och tequila, som också serverar fantastisk mat. London ligger förstås alltid i framkant och de restauranger Marion jobbat på, Lyle’s och Spring, är förebilder.

Vad är det bästa med att starta restaurang?
– Att kunna styra över sitt eget skapande och utvecklas sida vid sida med någon som tänker likadant. I köket kompletterar Marion och jag varandra och vi strävar hela tiden efter bli bättre. Att kunna samarbeta med Minority Gallery är också intressant, det adderar till vårt värde som restaurang.

Vilka andra krogar på Östermalm brukar ni besöka?
– Marions favorit är Babette på Roslagsgatan. Min är Volt på Kommendörsgatan. Gänget bakom Volt gjorde i mångt och mycket det vi tänkt göra med Garba. Några talangfulla kompisar med mycket passion som var beredda att jobba stenhårt. Jag beställer aldrig när jag är där utan tar gladeligen det jag blir serverad. Får något år sedan fick jag en rätt med sparris och grillade grönsaker i buljong som var bland det bästa jag ätit.

Söndagsmiddag hemma, vad lagar du?
– Senast blev det potatisgratäng med biff och haricots verts. Men det kan lika gärna bli tacos eller burgare.

Garba.se

Close