Close

Populära KMK blir med kvällsöppen restaurang

Tom Bertling tillsammans med sin nya affärspartner Isabel Sjöberg.

I 14 år har Tom Bertling drivit kafé i den K-märkta byggnaden på Strandvägen 56 som en gång i tiden var en bilmack. Morgonkaffet säljer som smör i solsken när vädret är som bäst och stammisarna hittar alltid tillbaka till den lilla uteserveringen med sjöutsikt i Kungliga Motorklubben. Men nu utökas öppettiderna och fiket blir till restaurang med rättigheter efter klockan 17.

Tanken att kaféet skulle kunna bli en kvällsöppen restaurang har funnits hos Tom Bertling under åren, men det är först nu med ett färskt alkoholtillstånd i handen, som det blir verklighet. I lördags var det premiär för den nya restaurangen så vi ringde upp Tom för att få höra mer om hans nya planer.

Grattis till nyöppningen, Tom! Hur lång var egentligen processen för att få alkoholtillstånd?
– Tack! Den var lång. Jag tror att jag har gått igenom tre olika processer innan det blev godkänt. Men det var för två år sedan när man renoverade hela klubbhuset som jag faktiskt insåg att det här skulle kunna bli en restaurang och bestämde mig för att köra.

KMK är ju redan väldigt populärt som frukost- och fikaställe. Kommer man fortfarande kunna äta sin frukostmacka och latte hos er?
– Absolut. Den verksamheten drar in 3 miljoner per år så det vore bara dumt att rucka på det. Kafét är öppet som vanligt fram till klockan 17 när restaurangen öppnar.

Handen på hjärtat, hur många mackor säljer du en bra dag?
– Jäkligt många. Men det är väderberoende. En solig dag är det nog mellan 300 och 400 mackor.

Du är ju känd från inrednings-tv, samt för att ha haft Stockholms enda synliga avloppsrör i badrummet i din lägenhet. Vad har du för spännande inredningsplaner för restaurangen?
– Ja, just det. Det där ja. Men vet du vad, jag har inga galna planer alls. Jag har lagt ned alla mina galna idéer och satsar bara på säkra kort numera.

Du har en ny partner i restaurangverksamheten, Isabel Sjöberg, men var har din gamla delägare Jimmy Groth tagit vägen?
– Jimmy ska starta bageri på Palma. Men vi är jättegoda vänner fortfarande så det är inget sånt. Han har alltid varit mycket i Palma och nu ville han testa den här idén. Isabel har sommarjobbat hos oss i 3 år och kan det här stället. Dessutom har hon serviceyrket i sig precis som jag.

Ni ska servera all mat på tallrikar av pressade palmblad. Vad är tanken med det?
– Vi vill att det ska vara lite punkigt här så istället för porslin har vi tallrikar som gjorts av nedfallna palmblad. Vi har inget nytt porslin alls. Allt vi använder är second hand.

Vilka är dina favoriter på menyn?
– Krossad potatis med hängd gräddfil, lök, örter och löjrom. Hummersoppan. Och så hummertacos som görs på levande humrar som styckas här i vårt kök. Allt är på riktigt här.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Close