Close

På menyn: 9 frågor till bartendern Emil Åreng

Han delar sin tid mellan Umeå och Stockholm där han är kreativ chef för Cadierbaren på Grand Hotel. Med reseskildringen Salongs i Norrland fick han pris för världens bästa drinkbok, och i baren utmanar han dig gärna med smaker av såväl hjortron som Västerbottensost i glaset.
Vi fick en pratstund med landets mest spännande bartender – Emil Åreng.

Innan vi börjar, är det något du vill säga till allmänheten Emil?
– Ja, det heter Cadierbaren, inte Cardier som de flesta verkar säga.

Vad är i din mening det mest spännande ni har på Cadierbarens meny just nu?
– Vi ska snart byta ut denna meny, men en av mina favoriter är en Fat Fashioned. Tänk dig en smörig Old Fashioned med Michter’s Bourbon som grund. Nästa meny kommer bli en jäkla resa på så många sätt så då får man hålla i sig.

Berätta om ditt starkaste mat- dryckesminne!
– Det finns väldigt många roliga minnen, men de tre roligaste platser jag har haft ynnesten att besöka är Maaemo i Oslo, L’Arpege i Paris och Fäviken Magasinet. Detta har också väldigt mycket med sällskapet och resan dit. Världens bästa cocktailbar är Bulletin Place i Sydney, de är helt magiska. Men är man kvar i Skandinavien så ska man inte missa Tjoget i Sthlm eller TATA i Köpenhamn.

Om du bara ska läsa en bok om cocktails i år!

Vilken matchning av mat och dryck är din favorit?
– Vin och jag kommer inte överens, så jag måste säga Champagne och ostron, alla dagar i veckan.

Berätta en hemlighet om Cadierbaren …!
– Grundaren Cadier hade två levande björnar i receptionen de 2 första åren som han fått i present av en gammal rysk vän. En annan är att personal aldrig får vara privat i Cadierbaren.

Vad har du i glaset en ledig lördagkväll?
– Då får det nog bli någon lokal öl eller ett gott glas Champagne. Sen lär det fyllas på med 136 enheter till under kvällen…

Förutom Cadierbaren – var tar du helst ett glas/äter middag på Östermalm?
– Att inte äta på Coco & Carmen, Schmaltz, Hantverket eller PA & Co får nog anses vara ren idioti. Att inte sitta på Arsenalen och ta en öl är också ett övertramp. A Bar Called Gemma måste testas också.

Vilka trender syns inom dryckesvärlden just nu?
– Lägre alkohol och lokala producenter!

Vad saknas mat- och dryckesmässigt på Östermalm?
– Östermalm har väl det mesta, men lite mer svennebanan-mat hade ingen dött av. Ge mig en kebabtallrik och en riktig korv med bröd så är vi hemma.

Close