Close

Ny meny och manifest från Erik Videgård

En bra restaurang är så lite restaurang som möjligt. Så lyder en av de 10 principerna i Erik Videgårds nya manifest över vad som gör en bra restaurang.

Och, det känns mycket riktigt mer som en härlig hemmamiddag än en restauranglunch när Erik Videgård själv springer runt med menynyheter mellan borden samtidigt som han berättar om hur rätterna kom till.

Erik Videgård fortsätter hålla fanan högt som en pionjär inom asiatisk matlagning i Sverige.

Erik Videgård, som den pionjär inom asiatisk mat i Sverige han är, serverar silkestofu med röd chiliolja, sichuanpeppar och jordnötter och berättar initierat om hur idén till rätten kom till. På resa i Sichuan, tydligen, och från mannen som kom cyklandes med nygjord silkestofu som de tog för sig av med en glasskopa. Mannen hade två säckar med sig, i den ena fanns den färska tofun. I den andra säcken låg tillbehören; bland annat chiliolja, sichuanpeppar och jordnötter. De smakerma tog Erik Videgård med sig hem till Stockholm och restaurant Videgård i Sturegallerian. Andra nyheter på menyn är den friterade majsen – ljuvlig – mandarinpannkakor med fiskdoftande aubergine, krispig anka med plommonsås, friterad brysselkål och en bananglass med salt misokola, choklad och jordnötter.

– Restauranger har en tendens att börja leva sitt eget liv. Man har en idé från början och sedan har den plötsligt blivit något annat. När jag funderade på restaurangen så insåg jag att den hade blivit ganska mycket av det jag inte tycker så mycket om med flera avsmakningsmenyer och så vidare. Den hade blivit för fin helt enkelt, säger Erik Videgård.

Några av menynyheterna på Restaurant Videgård, bland annat den friterade majsen längst upp till höger.

Med det sagt beslöt Videgård sig för att omvärdera och uppdatera restaurangen i Sturegallerian – se bakåt för att komma framåt som han uttrycker det. Resultatet kan liknas vid en helt ny restaurang med uppdaterad lunchmeny, en helt ny kvällsmeny och premiär för restaurangens sushilounge.

Close