Close

Leve nya Bistro

De som saknat Bistro Jarl i Stockholms krogliv har äntligen fått ett värdigt substitut. Nyligen öppnade Bistro Arsenalen, där såväl koncept som personerna bakom känns bekanta.

Danko Maksimovic och Robert Sörman hade länge sneglat på restauranglokalen på Arsenalsgatan. Och när ägarna tidigare i år bestämde sig för att sälja slog duon till direkt. Efter 15 år sida vid sida på krogen gick drömmen om en gemensam restaurang äntligen i uppfyllelse.

Danko och Robert går definitivt att beskriva som krogrävar. Grill, Bistro Jarl, F12, Le Rouge och Strandvägen 1 är några av etablissemangen som dragit nytta av deras expertis.

Det var under perioden på Bistro Jarl som de skapade sig en bild av den restaurang de ville öppna i framtiden. Precis som på Bistro var helhetsupplevelsen viktigast.
– Vi har både besökt och jobbat på krogar som specialiserar sig på ett särskilt element. Man har en superavancerad bar, en skicklig grillkock eller kanske en mästare på desserter. Bistro Jarl var annorlunda, dit kunde du gå för ett lunchmöte, en livlig AW, mysig middag eller stökig fest. På samma sätt vill vi med Arsenalen få in alla ingredienser på en och samma gång. Hälften bar, hälften matsal, säger Danko Maksimovic.

Med kontraktet påskrivet var det snabba puckar som gällde. Duon fick nycklarna 1 juli och lovade sig själva att öppna krogen så fort möjligt. Arkitekten Rada Markovic kallades in för att hjälpa till med ombyggnation, inredning och kök.

Båda Danko och Robert brinner för bistron som krogkoncept. Inspirerade av resor till Italien och Frankrike ville ge kvarteret bakom Berzelii Park en riktig medelhavsbistro, där bland annat en champagne- och cocktailbar med DJ var en självklarhet.

Varför just Arsenalsgatan?
– Gatan är ju kraftigt underskattad. Det är ett trevligt promenadstråk, många passerar, och det är hög tid att det öppnas en kvalitetsbistro här. När Stureplansgruppens Bank Hotel snart öppnar mittemot oss kommer kvarteret bli ännu bättre. När vi bestämde oss för att köpa krogen tänkte vi att det skulle bidra till ett livligare kvarter. Dessutom får vi ett bra kundsegment i och med att många banker och finansföretag sitter i närheten, berättar Danko.

Vilka rätter får man inte missa?
– Grabbarna i köket har fått till en helt magisk kycklingrätt som blivit populär. Jag skulle nog aldrig beställa kyckling när jag går ut och äter men den här liksom säljer sig själv. Krispig men saftig med hemgjord gnocchi, majsstuvning och jordärtskocka. Råbiffen är också riktigt bra. Gjord på klassiskt vis. Hackad inte mald, säger Danko.

Har ni några andra favoritkrogar på Östermalm?
– På den gamla goda tiden var det Bistro Jarl. En helt felfri krog. Numera gillar jag verkligen Milles. Även om vi är vassare när det kommer till musiken tycker jag att de har lyckats med konceptet. Bra service, gott käk och härlig stämning, säger Danko.

Close