Close

Här är Östermalmsbornas favoriter på midsommar

Foto, till höger, BritzWahlen.

I snart 90 år och fyra generationer har Lisa Elmqvist i Östermalms saluhall försett oss med sill och delikatesser till midsommar. Men trots trender och nyheter tycks de traditionella smakerna bestå på Östermalm.

Snart är Midsommar här, och det betyder att Lisa Elmqvist i Östermalmshallen fyller på hyllorna med sill och andra godsaker. Men några säsongsbetonade nyheter handlar det knappast om.
– Det är de klassiska sillarna som gäller. Inlagd, senapssill och skärgårdssill. Möjligen skulle man kunna säga att citron & ingefära är en relativ nykomling som etablerat sig och blivit populär, säger Anders Malmberg som jobbat i Östermalmshallen i ungefär 15 år.
Men känns inte sill lite omodernt och gammaldags?
– Nej nej, sill är så fast rotat i det svenska. Alla ska ha sill till midsommar. Även de yngre.
Du har jobbat i Hallen i 15 år, vilka trender har kommit och gått?
– Klassisk mat är ganska okänsligt för trender. Det vi kan se är att man köper lite mindre mängder nu. Att man köper några skivor lax som man vet att man äter upp, istället för en hel lax, där man kanske slänger en del. Det är ju jättebra ur hållbarhetsperspektiv.
Vad äter du själv till din sill på midsommar?
– Det klassiska: färskpotatis, gräddfil, gräslök och rödlök. Och öl och nubbe.
Har du några tips till den som vill prova något nytt?
– Man måste inte grilla kött. Testa en hälleflundra eller ett fiskspett på grillen. Gravad lax är också spännande att grilla.
Close