Close

Hitta julens bästa ost

Osten har sin givna plats på både julbordet och nyårsmenyn. Anna Lefevre, som driver ostbutiken Androuet på Nybrogatan, guidar rätt bland alla osttyper.
Vilka ostar passar bäst på julbordet?
– Klassiska julostar, som Stilton och andra blåmögelostar, är klassiska av en anledning, de passar nämligen utmärkt tillsammans med glögg eller portvin.

Och om man vill våga utmana klassikerna?
– Då vill jag gärna slå ett slag för de långlagrade hårdostarna Beaufort eller Comté, som bägge fungerar som fina avslutningar på julbordet.

Vilken ost matchar nyårschampagnen?
– Langres från regionen Champagne eller färskosten Brillat Savarin passar alldeles utmärkt till bubblet i glaset.

Hur är Östermalmsbornas ostkunskaper?
– De är faktiskt mycket goda. Många har semesterminnen från Frankrike, kopplade just till ostar. Men poängen med att handla hos oss är att man inte behöver vara ostexpert utan att vi gärna hjälper till att hitta rätt.

Det finns något som heter traditionsostar?
Ja, de kallas också för hantverksostar och är något vi verkligen brinner för. Det är ostar som tagits fram från djur som gått på fritt gräsbete och inte utsatts för hormonbehandling för att hålla igång mjölkningen hela året. De har heller inte slentrianmässigt fått antibiotika. Det ger inte bara en renare ost utan också de bästa förutsättningarna för att lagra ostarna med optimal smakutveckling.

Vad dukar du själv upp för ostar till jul och nyår?
– Som avslutning på julbordet blir det kittosten Petit Munster och getosten Rondin de Gâtine. Till nyårsbubblorna blir det självklart en Brillat Savarin.

Close