Close

Generationsskifte på Ingrid

Anton Fourie och Julia Holknekt tar över Ingrid på Nybrogatan.

Ingrid på Nybrogatan har blivit många Östermalmsbors lunchfavorit – i synnerhet pizzaonsdagarna. Men nu har ett generationsskifte skett och bageriet drivs numera vidare av Julia Holknekt och Anton Fourie, barn till förra ägarna och grundarna Helene Fourie och Helena Bergqvist.

Hej Julia! Vem kläckte idén om att ni skulle ta över efter era mammor?
– Tanken kom lite som en blixt från klar himmel. Helene och Helena var redo att kliva åt sidan och göra sig av med verksamheten, men vände sig initialt mot att söka någon utomstående som ville ta över. Det var under ett helt vanligt samtal på en helt vanlig lördagspromenad som det kom på tal. Därefter växte idén och det gick inte att tänka att det skulle kunna bli på något annat sätt. Det blev liksom självklart att jag och Anton skulle ta över stafettpinnen.
Kan mammorna låta bli att lägga sig i nu?
– De är förvånansvärt bra på att hålla sig borta. Det är snarare vi som inte kan låta bli att dela med oss, vi skickar sms och uppdateringar hela tiden, och när vi ses på söndagsmiddag är det allt vi pratar om. Nu är ju vi på samma resa som vi sett dem vara på i så många år! Vi får prova de tidiga morgnarna, de långa dagarna och allt vad det innebär att driva eget företag. Vi är väldigt tacksamma för att de vågar lita på att vi klarar av det här. Vi tar det på allvar.

Vilka nyheter kan vi förvänta oss med dig och Anton vid rodret?
– Vi får hålla i oss för att inte dras med i alla våra idéer, det är lätt att vara ivrig i början. Vårt initiala fokus kommer ligga vid att behärska och upprätthålla det koncept som redan fungerar väldigt bra. Vi arbetar på en liten yta så det gäller att vara selektiv med vad det är vi producerar och erbjuder. Men, vi är båda nyfikna och oerhört intresserade av goda smaker och kul koncept, så det lär nog inte dröja länge förrän det åtminstone dyker upp någon ny bullsort, en ny pizzavariant eller nya frukostalternativ.

Pizza-onsdag på Ingrid har blivit ett begrepp för många lunchgäster, kommer pizzan och soppan på onsdagar finnas kvar?
– Pizzaonsdag är verkligen veckans höjdpunkt och vi kommer nog aldrig tröttna! Då får vi ta på oss hawaiiskjortorna, spela old school-hip hop på högsta volym och omvandla veckans mitt till en minihelg. Vi älskar det.
Vilken är din egen favorit på Ingrid?
– Favoriterna är nog vaniljbullarna, äppelkakan, och på onsdagar mexikansk majs-soppa med pizzaslice. Ett hett tips är att komma tidigt på morgonen (före 8) och knipa en surdegsfralla medan den är varm. Frågar man snällt så kan man få den gjord à la minute så att smöret smälter.

Vilka ställen på Östermalm är dina egna favoriter?
– Vi är väldigt förtjusta i våra grannar Ciccio’s och Schmaltz. Sen ser vi även väldigt mycket fram emot när Saluhallen öppnar igen!

Close