Close

Från brinnande foodtruck till hyllade Copine

Jim, Jonathan och Jacob är trion bakom Copine.

Vi fick en pratstund med Jonathan Mattsson, delägare och restaurangchef på nyöppnade Copine på Kommendörsgatan, som fått en succéstart.
– Ja, känslan är på topp, vi kunde inte drömma om en bättre start. Det finns mycket att jobba på, men varje dag gör vi nya framsteg.
Hur kom ni på namnet Copine?
– Vi diskuterade många namn och ville ha ett som kändes som en restaurang men även låg bra i munnen. Namnet Copine kommer från att Jacob såg vår nya restaurang som en flickvän (copine betyder flickvän på franska) till vår första restaurang på Surbrunnsgatan.
Berätta om matkonceptet!
– Vi har inspirerats av hur man äter och umgås kring mat i länderna kring Medelhavet. Upplevelsen kring bordet ska vara hjärtlig, mumsig och avslappnad. Vi vill att man ska kunna komma hit och slappna av och fokusera på sitt middagssällskap och njuta av att få bli ompysslad och äta god mat.
Vilka är Jim & Jacob?
– Jim Hammargren och Jacob Nermark Hjelm gick gymnasiet ihop. Efter gymnasiet jobbade de på olika restauranger tills Jacob drog till London. Några år senare korsades deras vägar igen och de valde att starta en foodtruck för att få ihop kapital till en gemensam restaurang. Premiären var en torsdag i februari 2015. Det var full rulle och de serverade sliders från bilen. På söndagen stod de i bilen och förberedde sig för att börja servera middagsgäster på Nybrogatan. Plötsligt blev det väldigt osigt. Jim kikade ut genom fönstret och såg i skyltfönstret hur det speglades olika ljusa färger.
Stora lågor slog ut från under karossen. Jim lyckades få ut Jacob och sedan började de skruva av de två fulla gasoltuberna från baksidan. De hann precis få bort dem innan bilen var övertänd.

Men inget ont som inte för något gott med sig. En ny gnista föddes och som en fågel Fenix ur lågorna beslutade de sig för att öppna en restaurang. De hittade en gammal thaikrog på Surbrunnsgatan som renoverades om och på hösten samma år slogs dörrarna till Restaurang Jim&Jacob upp.

Vad rekommenderar du på menyn?
– Jag älskar vår råbiff. Den är luftig och fräsch och är byggd i lager så att man inte behöver blanda den. Man får med allt gott i en enda tugga. Den serveras på malet nötinnanlår från en svensk kossa, friterad kapris, pepparrot, kräm på libbsticka och gravad äggula.
Vad ska man beställa om man är ett sällskap på fyra personer?
– Jag skulle börja med vårt härliga majsbröd, sött och gott med ett saltat smör som en härlig aptitretare. Efter det skulle jag beställa in lite rätter att dela på: tartlett med löjrom från Vänern, ravioli fylld med ricotta och pecorino i en uppsmörad svampbuljong med tryffel, hamachi som serveras i en tigers milk med ingefära och salladslök och så självklart råbiffen.Efter smårätterna skulle jag ta in varsin varmrätt. Jordärtskockan är en härligt höstig rätt som serveras med svart trumpetsvamp, fårticka och svart vitlök. Eller stekt piggvar med broccoli, zucchini, tomat och basilikaskum. Till dessert skulle jag välja grillad persika med en mandelkaka och en mousse på brynt smör. Barnsligt gott! Sen skulle jag avsluta kvällen med kaffe och pralin från pralinkocken Karl Ljungstedt.
Vad vill ni att gästerna ska känna när de är hos er?
– Hjärtat. För oss är det viktigt att gästerna känner sig bekväma och avslappnade. Vi finns här för att hjälpa våra gäster få den bästa upplevelsen vi kan erbjuda.
Varför etablerade ni er på Östermalm?
– Vi hade riktat in oss på Östermalm eftersom gästerna här är väldigt medvetna och kunniga. Vi har haft mycket gäster på Surbrunnsgatan som bor på Östermalm och därför kände vi att det var nästa steg.
Hur känns ”Östermalmpubliken?”
– Härlig! Det är en väldigt trogen publik som återkommer ofta när det är något de gillar.
Var äter du själv helst på Östermalm?
– Till lunch hamnar jag ofta på Nybrogatan 38. De har stor meny och man hittar alltid något man är sugen på. Till middag går jag gärna till Hantverket. Vill jag ha det lite mer livat och laidback blir det Daphnes.
Något som matkoncept du saknar på Östermalm?
– Det är vårt nästa projekt som vi ogärna avslöjar.
Ni har väldigt trevlig personal. Hur lyckas man med det?
– Vi är väldigt närvarande i driften och har en hög ambitionsnivå men aldrig på bekostnad av de anställdas välmående. Vi försöker alltid lösa problem som uppstår så snabbt vi kan och vara så tillmötesgående som möjligt. Dessutom tycker vi det när viktigt med en god ton och att vi ska ha roligt ihop. Sedan drar bra personal mer bra personal och det har hjälpt oss mycket

Close