Close

Favo levererar vällagad street food till din dörr

Oscar Johansson och Filip Nilsson.

Nya utmanaren Favo på Östermalm både lagar maten och kör hem den till kunderna i eldrivna bilar.

Oscar Johansson, en av grundarna till Tugg Burgers, bodde på sin kompis Filip Nilssons soffa i Lund en period, och de två levde i stort sett på hemlevererad mat. Oscar hade just sålt Tugg Burgers och var sugen på nya utmaningar i matvärlden. Kunde de två tillsammans kanske utmana de befintliga hemleverans-apparna på marknaden? Så började historien om Filip och Oscars matkoncept Favo.
Målet med Favo är att bli en framtidens restaurang – etiskt lagad streetfood som beställs via en app och levereras utan avgift av så kallade drivers i eldrivna bilar. Nu i karantäntider känns Favo redan som en, om inte framtidens, så åtminstone samtidens restaurang på Östermalm.
Vi fick en pratstund med en av Favos två grundare, Oscar Johansson.

Hej Oscar! Den givna frågan just nu är såklart hur ni märker av den rådande corona-situationen?
– Vi märker av den väldigt tydligt, eftersom trycket på beställningar har ökat hos oss. Detta samtidigt som övriga restaurangbranschen går på knäna, och vi känner verkligen med dem. Det märks att folk beställer hem mer mat nu än tidigare och väljer leveranser framför att gå ut och äta på restaurang.
Har ni gjort några förändringar för att anpassa er ännu mer till läget?
– Ja, för oss är det superviktigt att tala om för våra kunder att vi håller hårt på hygien, städrutiner och livsmedelssäkerhet. Vi har ju ett enormt ansvar som företag att se till våra kunder får trygga leveranser och att personalen har en bra arbetsmiljö. Till exempel har vi infört no-contact och ställer maten utanför dörren när vi levererar till kunden. Alla våra bilar, värmeväskor och lokaler desinficeras flera gånger per dag. Personalen som arbetar är såklart friska och bär plasthandskar.
Vilken är er mest beställda lunchrätt?
– Jag skulle säga att det är högrevsburgaren Chefs Favo. Våra hamburgare är, om jag får säga det själv, verkligen grymma!

Hur lyder matkonceptet på Favo?
– Det bygger på att vi lagar all mat från grunden, vi slår våran egen majonnäs, maler köttet och sätter unika smaker. Det är street food-inspirerad mat som är gjord för att levereras och hålla hög kvalitet. En bred meny med tacos, buns, sallader, bowls och burgare. Mat som vi kan stå för och det finns något för alla. Dessutom har vi i år satsat stort på veganska alternativ, och kommer fortsätta att göra det. Det känns som en självklar riktning och målet för 2020 är att 50 procent av alla våra sålda rätter ska vara klimatsmarta.
Kommer det snart även att finnas fysiska platser på Favo?
– Absolut, vi håller just nu på att bygga en seatingdel på Karlavägen 110. Vi har dock beslutat att pusha premiärdatumet på grund av den rådande corona-situationen.
Berätta om affärsidén bakom Favo?
– Det här är framtidens restaurang som bygger på en affärsmodell som är helt unik i Sverige. Vi slopar tredjepartslösningen, lagar maten själva och levererar den till hemmet, kontoret eller picknickfilten i miljövänliga elbilar. Att vi dessutom äger den digitala plattformen gör att vi kan ställa stora krav på vår egen produkt i alla led för att bli det självklara valet för levererad mat.
Än så länge finns ni bara på Östermalm? Varför valde ni att börja där?
– Det kändes rätt att öppna den första enheten på Östermalm. Det ligger innanför tullarna och folk här är väldigt medvetna och trendkänsliga. Det kändes som en utmaning att ta sig in på den redan hårt konkurrensutsatta Stockholmsmarknaden, men det har vi lyckats väldigt bra med.
Kommer Favo snart även att finnas i övriga stan?
– Den 14 april öppnar vi Hägersten/Telefonplan, och det ska bli väldigt roligt då det ligger utanför tullarna. Där finns det inte så många alternativ för hemkörd mat, så vi tror verkligen att det finns en stor efterfrågan på vår produkt.
Vilken är din egen favoriträtt på Favo?
– Sassy Chick Caesar med krispig grönkål, och rökig lönnsirapsrostad frötopping är min favorit just nu.

Close