Close

DoMa sätter ytterligare guldkant på Nybrogatan

Konditorn Dorotea Malmegård och sambon Viktor Lejons nya restaurang DoMa tar form på Nybrogatan 48 inför öppningen den 5 februari.

Dorotea Malmegård växte upp i det här huset på Nybrogatan 48 där hennes och sambons nya restaurang nu öppnar. Men, det är på gott och ont att öppna restaurang i huset där man växte, upp säger Dorotea när vi ses på DoMa som i skrivande stund får en sista puts före öppning.
– Grannarna kände ju mig när jag var 15 och skitjobbig också! Sen är det ju aldrig kul att bo vid en byggarbetsplats, men nu tror jag att de börjar se att DoMa blir något bra, säger hon.
Dorotea har tidigare jobbat på Lux, Gotham Bar & Grill i New York samt som chefskonditor på Operakällaren i Stockholm, och Viktor har bland annat kockat på Edsbacka Krog, Daniel i New York och som kökschef på Operakällaren.

Familjär hemma-hos-känsla på DoMa.

Numera bor Tea och Viktor med sina två barn, 1 ½ och 4 år, i gårdshuset på Nybrogatan 48 medan DoMa växer fram i gatuhuset tvärsöver gården.
Paret har faktiskt drivit restaurang tillsammans tidigare – på samma adress dessutom. Men då i form av en hemma-restaurang i lägenheten. Sedan dess har de planerat och pratat om restaurangen som nu öppnar i egen lokal med 40-45 sittplatser. Till en början kommer DoMa att servera middag, men så småningom planeras även frukost och lunch. Och om allt går vägen blir det även en liten uteservering på Nybrogatan i sommar. Redan nu står borden som Viktor själv snickrat klara, och från taket hänger dekorativa luftballonger i pastellfärger. Snyggt, opretentiöst och hemma hos-känsla – precis som Dorotea och Viktor vill ha det.
– Vi har jobbat på det här i ett och ett halvt år. I och med att det var ett tryckeri här tidigare så har vi behövt byta ut nästan allt för att kunna ha restaurang här.
Vilken typ av mat kan vi vänta oss på DoMa?
– Vi vill inte placera oss i ett fack. Det är mycket grönsaker på menyn, men inte vegetariskt. Och vi kommer inte jobba så mycket utifrån en huvudråvara som till exempel en köttbit. Istället kommer det att finnas flera olika smårätter.

Sötpotatisblinis med smetana, valnötsolja och Oscietracavia rpå DoMa.

Ni är ju två kockar i familjen, vad utmärker er respektive matlagning?
– Viktor är ju klassiskt skolad kock, medan jag egentligen är konditor. Men vi kommer att laga mat båda två. Vi tar in desserttänket i matlagningen så maten får en feminin och elegant presentation.
Vem är chefskock av er två?
– Den rollen delar vi på.
Är det någon rätt som du vet redan nu att ni kommer att ha på menyn?
– Jag vet att vi kommer att ha sötpotatisblinis med smetana, valnötsolja och Oscietracaviar. Och så kommer vi ha en del snacks som vi haft sedan 2014 som till exempel briochetoast med svamp, ost och tryffel.

Briochetoast med svamp, ost och tryffel är en gammal favorit.


Jag gissar att desserterna kommer att vara grymma. Kan du avslöja något om dessertmenyn?
– Ja, det kommer att bli mycket citrus. Vi har en dessert med bergamottglass, kaffirlime och en jättegod peppar som heter batak. Till exempel.
Hur har Nybrogatan förändrats sedan du växte upp?
– När jag var liten var det ju världens tråkigaste gata och nu är det tvärtom. Bara att en sådan butik som Arkivet har flyttat in här gör jättemycket. Nu är Nybrogatan verkligen levande med butiker och restauranger.
Var äter ni själva helst middag i Stockholm?
– Vi går gärna till Farang. Dels för att vi gillar maten, dels för att vi känner ägarna.

Close