Close

Caketails & tarte flambées på NK:s nya Schweizeri

Anna Cardelius och Oscar Målevik, Haga Tårtcompani och Bageri, tar över Ljusgården på NK.

Nordiska Kompaniet fortsätter sin satsning på mat & dryck! I vintras öppnade Art Bakery och under våren den nya saluhallen. I höst är det dessutom dags för ännu en uppdatering då duon bakom populära Haga Tårtcompani & Bageri öppnar Haga Schweizeri i Ljusgården.

Men, stammisar behöver inte misströsta – den populära räksalladen blir kvar på menyn när Anna Cardelius och Oscar Målevik tar över Ljusgården inne på NK. Dessutom säsongsanpassade vegetariska rätter, afternoon tea och nyheten caketails …

Hej Anna! Först och främst, vad är egentligen caketails?
– Caketails har vi velat satsa på länge. I andra storstäder runt om i världen är det ett fenomen, men här i Sverige har ingen vågat satsa på det tidigare. En caketail är egentligen precis som det låter, en cocktail med smak som, alternativt blandad/balanserad för, en specifik tårtbit eller bakelse. En perfekt dessert eller lyxigare fika helt enkelt.

Och vad utmärker ett Schweizeri?
– Ett schweizeri var i Sverige på 1800-talet en sorts finare kafé med alkoholservering. Beteckningen skapades när invandrade schweiziska konditorer i början av 1800-talet startade utskänkningsställen i Sverige där de serverade kaffe, te, choklad och likör. Vi gör det på ett nytt sätt, men själva ordet känns fortfarande aktuellt. Är det någonstans det ska finnas ett schweizeri så är det ju på NK.

Smörrebröd signerade Haga Schweizeri.

Vad har du själv för relation till NK?
– Vi älskar NK! Jag är uppvuxen på NK och hade till och med NK mints till kaffet på mitt bröllop, så på ett rent personligt plan är ju detta fantastiskt roligt. Vi ser ju även att det är en fantastisk utveckling för Haga Tårtcompani & Bageri. Vi får visa upp delar ur vårt sortiment och vårt varumärke i ett helt nytt sammanhang och utvecklas ännu mer åt mathållet. 

Vad kan vi vänta oss av menyn?
– Det kommer att serveras bland annat frukost, lunch, afternoon tea och det blir en superfin arena för after work. Menyn är säsongsanpassad och kommer bland annat att innehålla tarte flambées och caketails.

Ni är ju specialiserade på tårtor, kommer det att synas även på Haga Schweizeri?
– ­Självklart kommer tårtan ha en central del även på Haga Schweizeri. Vi kommer servera både smörgåstårta och söta tårtor. Vår spetskompetens på allt som hör till det söta bordet kommer vara mycket värt här. Vi vet vilka viner och vilket kaffe som passar bäst med våra produkter sen innan.

Vi är många som associerar Ljusgården med räksallad. Hur kommer den se ut i er tappning?
– Den ska självklart finnas kvar på menyn. Men på vårt sätt. Vi arbetar mycket med säsongens grönsaker och undviker helst import av grönsaker och varor långväga ifrån. Det blir mycket mer fokus på närproducerat, småskaligt och gott, och serveringen är väl genomtänkt. Allt ifrån egen keramik till högsta tänkbara service.

Haga Schweizeri öppnar på NK i slutet av oktober.

Close