Close

Broms kör ut matlådor till vården

Anna Broms in action.

Kreativiteten är stor bland restaurangägare just nu. Senast i raden av påhittiga krögare är Anna Broms som genom att leverera matlådor till vården stöttar såväl sin egen verksamhet som sina medmänniskor.

Anna Broms har jobbat som kock över hela världen, deltagit i Kockarnas kamp på tv och länge varit en viktig offentlig röst för sin egen bransch. Men på Östermalm känner vi henne bäst som ägare av populära Broms på Karlavägen.
Som den kreativa entreprenör hon är har Anna Broms nu hittat ett sätt att hjälpa såväl sin egen restaurang som den just nu hårt pressade vårdpersonalen. Från och med imorgon, torsdag, kommer Broms att skicka ut matpåsar till personalen på barnakuten på SÖS – och i längden till fler vårdinrättningar i Stockholm. I varje påse finns två matlådor som personalen kan ta med hem till familjen och på så sätt slippa fundera på att laga mat när de väl är hemma.

Hej Anna, hur har Broms påverkats av corona-utbrottet?
– Vi som alla andra är förstås väldigt påverkade. Vi har förlorat ungefär en tredjedel av vår försäljning. Tappet i restaurangen har delvis kompenserats av vår delikatess med färdiga matlådor. Vi har behövt minska vår personalstyrka rejält vilket är väldigt tråkigt. Det som värmer mitt hjärta allra mest just nu är den enorma respons vi har fått från alla våra stammisar som visat ett fantastiskt stöd.
Hur kom ni på idén att fixa matlådor till sjukvårdspersonal?
– Jag kom på idén tillsammans med mina fantastiska vänner Michaëla Berglund och Cathrine Hagströmer. Vi visste att vi behövde göra det tillsammans för att kunna genomföra projektet. Tillsammans är vi starka!
Vad har ni fått för respons hittills?
– Vi har fått en överväldigande respons. Redan efter 24 timmar har vi fått möjlighet att skicka iväg 314 kassar. Vi har bemötts av en otrolig värme när vi ringt till olika sjukvårdsinrättningar och berättat om vårt erbjudande. Vi vill speciellt skicka till äldrevården där de boende är avskurna från anhöriga som normalt ofta hjälper till med vården. Nu kämpar personalen ensamma och får ta hand om de boendes oro.
Har du fått någon respons från övriga krogar på Östermalm?
– Egentligen inte, men alla kämpar på med sitt just nu. Min dröm skulle vara att andra restauranger även ansluter sig.
Vad har ni mer gjort för att hantera läget på Broms?
– Vi har ökat vårt sortiment av matlådor, utkörning och avhämtning av mat. Vi kör ut mat till de som inte vill lämna sitt hem. Idag ställde vi ut en ”honesty” kyl med hämtmat så kunder kan hämta matlådor och swisha utan att ens gå in på Broms. Ungefär som på sommaren på Gotland när vi köper ägg och grönsaker hos lokala bönder.

Vill du bidra med matkassar till vårdpersonal?
Swisha valfritt belopp till 1232158533. En matkasse för 2 personer kostar 250 kr.

Close