Close

Så hittar du rätt säng

 

Daniel Cummings driver Sänghuset Elgen på Karlavägen 27. I samma lokales grundades hundra år tidigare medicinföretaget Pharmacia av apotekaren Gustaf Felix Grönfeldt. Han tog bland tog fram en mirakelmedicin mot sömnsvårigheter som bestod av kalvhjärna, socker och mjölk.

Elgens botemedel kommer dock varken i pulver- eller tablettform – utan i form av sängar.

Kvaliteten på sömn är näst intill livsavgörande. Mellan solnedgång och gryning återhämtar sig kroppen och hjärnan rensar bort all ihopsamlad information.

Det är klarlagt att sängen gör stor skillnad, så vi frågade Daniel Cummings vad man ska tänka på när man köper en.
– Har man länge sovit i en mjuk, hängmatteliknande säng, så tenderar man att leta efter något hårt. Fastän det nödvändigtvis inte är det som behövs. Jag brukar ge kunder tre råd:

  1. Märket. En modell med bra teknik som har tagit del av det senaste inom utvecklingen av sängar. Följsamhet och stöd är viktiga komponenter.
  2. Prova ut. Se till så att du ligger ergonomiskt rätt i sängen. Det kan vara svårt att känna efter ifall kroppen är rak första gången man provar en säng, vår personal är duktiga på att hjälpa till.
  3. Känsla. En säng upplevs troligen på olika sätt beroende på kroppsform och preferenser på svikt och mjukhet. Det är viktigt att sängens karaktär passar sin ägare.

Hur tycker du man ska bädda sängen?
– Det är ofta snyggt när man bäddar med många kuddar i olika storlekar. Ett par större 60×80 cm kuddar i bakgrunden, och mindre 50×60 framtill skapar fin kontrast. Det är enklare att bädda snyggt med ett täcke, men det är ganska vanligt med två täcken bland svenskar. Lägg då täckena diagonalt omlott och vik över varandra för en snygg bäddning.

Hur ofta ska man byta säng?
– Det varierar från säng till säng, men bäddmadrassen kan vara bra att byta ut efter 5-6 år. Känslan påverkas givetvis också av botten på sängen. Vänta inte tills sängen gått sönder. Vi har många kunder som ångrar att de inte skaffade ny säng tidigare. Har det gått 15-20 år så är det förmodligen dags att byta.

Var i rummet tycker du sängen ska stå?
– Det beror på möblemanget, men målet bör alltid vara att få sängen att kännas naturlig i rummet. Sängen bör uppfattas som vilken möbel som helst. En del säger att sängen inte bör ställas under ett fönster men jag tycker det kan funka.

Och vilken är din drömsäng?
– Jag har förmånen att testa många olika sängar, min fru börjar bli ganska så trött på att testa olika sängar månad för månad. Vispring är en brittisk tillverkare, hovleverantör och sängvalet bland många av världens lyxhotell. Deras mest exklusiva modeller är väldigt sköna och fanns bland annat i lyxsviterna på Titanic.

Close