Close

”Ny fart i bostadsmarknaden”

Richard Lagerling spår att bostadspriserna på Östermalm kommer att stiga något under våren.

Vi ser tydliga tendenser till att hjulen har börjat snurra igen och att marknaden fungerar bättre. Under februari och framförallt under första halvan av mars märktes en skillnad i den tidigare så tröga bostadsmarknaden här på Östermalm.

Som vi förutspådde i början av året har utbudet minskat i takt med att försäljningstiderna kortats. Säljarnas prisförväntningar har normaliserats och köparna har insett att det inte går att pruta hur mycket som helst. Detta har lett till marknadsanpassade utgångspriser och att budgivningarna går allt bättre. Parterna har lättare att mötas, prisbilden är nu tydlig igen och spelreglerna är kända.

Under snart två år har bostadsmarknaden varit trögrörlig. Det startade med beslut om amorteringskrav och striktare utlåningsregler. Detta ledde till att marknaden började bromsa in redan i maj 2017 vilket resulterade i en prisnedgång under hösten 2017. På Östermalm sjönk priserna snabbt eftersom det är här man lånar mest i absoluta tal, även om den procentuella belåningsgraden är relativt sett låg.

Bankerna började kräva att den som vill låna först måste sälja sin nuvarande bostad. Omställningen från att de flesta tidigare köpte innan de sålde till en motsatt process gjorde att det under slutet av 2017 i princip bara fanns säljare och väldigt få köpklara köpare i marknaden. Det skapades en låsning som tog tid att dyrka upp.

Problemet under 2018 var däremot inte okända spelregler utan osäkerhet. Om du läser i tidningen varje dag att marknaden är orolig så blir du också orolig. Det är självuppfyllande. Den som har varit med ett tag känner igen mönstret från tidigare prisjusteringar.

Eftersom ingen längre visste vad det skulle kosta kunde parterna inte mötas och de få avslut som gjordes skedde på betydligt lägre nivåer än under tidigare år. Under 2018 stod priserna stilla medan vi nu under mars 2019 börjar se tydliga signaler på en återhämtning.

Av tidigare prisjusteringar kan man lära sig att det tar nästan två år för marknaden att låsa upp sig när den slagit knut på sig själv. Min gissning är att det är detta som sker nu.
Vår prognos är att priserna på Östermalm kommer att stiga något under mars och april för att sedan stabiliseras på en ny, något högre nivå, under resten av året.

Nu när marknaden fungerar bättre får de som lämnar ut bostaden till försäljning till ett marknadsmässigt pris sålt den snabbare är tidigare. Vi som är ute och visar bostäder varje vecka möter nu betydligt fler som faktiskt har sålt sin villa eller lägenhet och aktivt letar efter en ny. Redo att ge sig in i budgivningen.

Tveka inte att kontakta mig eller någon av mina kollegor om du har frågor kring bostadsmarknaden här på Östermalm

Vänligen,
Richard Lagerling
Fastighetsmäklare

Close