PROFILER

Marknadsanalys: Mer fart i marknaden på Östermalm

Richard Lagerling noterar att förtroendet för marknaden har ökat och ser också en trend med större prisspridning.
Förtroendet för bostadsmarknaden har återvänt. Statistiken visar att priserna varit stabila under hela året. Vi har idag många besökare på våra visningar och budgivning är återigen vanligare än prutning, till skillnad från under förra höstens turbulens. Marknaden har helt enkelt stabiliserats på nya, lägre nivåer – nivåer som både köpare och säljare verkar ha accepterat. 

Vi som följt bostadsmarknaden under lång tid känner igen mönstret från tidigare perioder av oro. När marknaden väl stabiliseras finns ett uppdämt behov av att byta bostad och helt plötsligt återvänder förtroendet och omsättningshastigheten ökar, även om priserna står stilla. 

Det är även intressant att se hur prisspridningen för extremobjekten ökar. Detta har varit en långvarig tendens men den har förstärkts ytterligare under senaste året. De hem som har ”allt” säljs idag för högre priser än tidigare, medan de bostäder som i marknadens ögon har brister drabbas hårt av förra årets prisnedgång. 

Idag säljer vi bostadsrätter på Östermalm för allt från 75 000 kr/m2 till rekordnivåer närmare 300 000 kr/m2 för toppobjekten på de mest eftertraktade adresserna. Med det sagt ska man komma ihåg att exemplen ovan är extremfall. De flesta hem på Östermalm ligger stabilt inom intervallet 90 000 till 120 000 kr/m2.

Trenden med ökad prisspridning är inte unik för Östermalm. I många av världens storstäder skönjer man samma mönster. Det finns fortfarande gott om köpstarka spekulanter som bara nöjer sig med det allra bästa även om det kostar mer, samtidigt som utbudet av toppobjekten är ytterst begränsat. 

De önskelistor vi får in från spekulanter är väldigt lika. De flesta vill bo högt upp med fri utsikt, stor balkong eller terrass, högt i tak och med en modern planlösning. Man vill ha ett stort kök, flera badrum och bo i en vacker fastighet i en förening med god ekonomi. De hem som uppfyller samtliga av dessa kriterier prisas högt av marknaden medan de som uppfyller få av kraven kan vara mycket svårsålda. 

Utbudet på Östermalm har minskat under hösten. Av erfarenhet vet vi att detta beror på att fler väljer att köpa innan de säljer. En tendens som blir självuppfyllande ju mer utbudet minskar. Detta är en stor skillnad mot förra hösten då i princip alla ville sälja först, på grund av oro för sjunkande priser. Utbudet påverkas även av att försäljningarna nu går betydligt snabbare än tidigare. Den genomsnittliga lägenheten ligger ute kortare tid till försäljning och detta bidrar till ett minskande utbud. Vi misstänker att denna trend kommer fortsätta under slutet av året. 

Tveka inte att kontakta mig eller någon av mina kollegor om ni går i tankar kring att byta bostad eller om ni bara undrar över värdet av er bostad här på Östermalm.

SE ALLA ARTIKLAR