PROFILER

”Kvinnor köper allt oftare smycken till sig själva”

Dannie Larsson – som driver smyckesmärket Rare Jewelry – om trender, svenskarnas ökade smyckesintresse och varför kungligheterna borde använda lite mindre arvegods.

Efter en karriär som civilekonom och art director kände Dannie Larsson att intresset för design började växa sig så starkt att hon ville göra något av det. I dag driver hon smyckesmärket Rare Jewelry, som ägs av Nymans Ur 1851, där hon själv ritar och designar alla smycken.

– Jag har alltid gillat allt som har med design att göra. Jag inspireras av byggnader, möbler, tapeter – ja, allt som har en form. Till exempel kom iden till min första kollektion, Pax, till när jag besökte Louvren i Paris. Det mynnade ut i ett stelt armband med nitar på, där varannan nit är en upp och nervänd prinsesslipad diamant. Precis som den uppochnervända glaspyramiden utanför Louvren. Sen har jag en kollektion ringar som heter Sif, där jag låtit mig inspireras av den franska bakelsen macarons. Snart kommer även matchande örhängen.

Berätta om din senaste kollektion
– Den heter Nyx Princess och är en helt unik kollektion med ett hantverk som jag inte sett någon annanstans. Det är en serie med armband och örhängen som har prinsesslipade diamanter utan fattning. Det är väldigt ovanligt att inte ha någon fattning, men det gör att det ser ut som att diamanten sitter fritt på smycket. Den kan med andra ord glittra från alla håll, precis som stjärnorna i natten. Och Nyx är ju just nattens gudinna.

Örhängen och armband från serien Nyx Princess.

Vem skulle vara drömkunden?
– Prinsessan Madeleine. Jag tycker att kungligheterna har för mycket ärvda smycken, de borde prova fler smycken med en modern touch. Jag har till exempel gjort ett diadem med guld och diamanter rakt igenom som skulle passa en prinsessa.

Vilket av dina smycken är du extra stolt över?
– Juliette-halsbandet. Det är ett collier med diamanter som har en hänganordning längst fram där man kan hänga på olika skräddarsydda hängen. Antingen kan man ha den i rundad form runt halsen, eller så kan man vända på den och ha den som ett tennishalsband med låset bak. Det är det enda smycket jag gjort som inte har ett gudinnenamn, utan det är döpt efter min dotter.

Vilka smyckestrender ser vi nu till vintern?
– Det är fortfarande mycket roséguld, stela armband och färgade stenar. Jag har sett mycket av stenen London Blue Topaz som är en petroleumfärgad topas som är mycket vacker och prisvärd. Även stenen morganit, som finns i färgen aprikos till ljusrosa, är väldigt populär just i Skandinavien.

Armband i roséguld och diamanter från serien Gaia Twin.

Vad är hopplöst ute?
– För pråliga saker. Det ska inte vara för mycket krimskrams.

Hur står sig svenskarnas smyckesintresse internationellt?
– Vi svenskar ligger efter i att köpa smycken. Men jag har sett en förändring de senaste åren. Förut köpte man nytt när man förlovade sig eller när någon fyllde jämnt. Nu händer det oftare att kvinnor köper smycken till sig själva, istället för en väska till exempel.

SE ALLA ARTIKLAR