Close

Duellen mellan Östermalms deckardrottningar

Östermalms två deckardrottningar, Carolina Neurath och Denise Rudberg, om otäcka platser och skrivvänliga caféer.

Bästa Östermalmscaféet att skriva roman på?

Neurath: På sommaren trivs jag bäst hemma på balkongen. På vintern sitter jag gärna på Curman Lounge vid Sturebadet. Bra stämning och man slipper högljudda bloggare som frenetiskt fotar sin mat.

Rudberg: Tysta och undangömda Tomtebageriet på Östermalmsgatan. Drivs och ägs av ett träget syskonpar som bakar delikata små chokladbiskvier och mazariner.

Bra plats på Östermalm att gömma ett mordoffer?

Neurath: Säkrast är att föra bort i bil och gömma på annan ort, annars är det nog inte helt fel att dumpa ett offer i vattnet i industriområdet vid Ropsten.

Rudberg: Djurkyrkogården ute på Djurgården. Bara att gräva upp någon stackars kanariefågel eller en älskad undulat och klämma ner ditt sargade lik där.

Vilket namn på en karaktär är du mest nöjd med?

Neurath: Min huvudkaraktär Beatrice Farkas. Kan låta fult men det är inte tanken att hon ska vara perfekt. Farkas betyder varg på ungerska, och hon är lite som en varg. Farlig, snabb och ensam.

Rudberg: Eva von Dies och Marianne Jidhoff. De har satt sig i folks medvetande så pass att folk ofta tilltalar mig med deras namn. En finsk journalist kallade mig Marianne genom en hel intervju.

Stekig börsmäklare, pälsklädd Östermalmsdam och bohemisk gallerist. Vem blir mördare, mordoffer och hjälte/hjältinna?

Neurath: Börsmäklaren blir mordoffret, såklart. Pälsklädd Östermalmsdam får bli mördare, även om det blir lite förutsägbart när hon bär ett dött djur. Och så får galleristen hjälteglorian.

Rudberg: Hjältinnan är i min värld givetvis den pälsklädda Östermalmsdamen som läser gåtan med den mördade börsmäklaren som gett usla finansiella råd till den utfattiga galleristen (som alltså är mördaren).

 Stureplan ska rivas och byggas om: Bra eller dåligt?

Neurath: Jag är för statsutveckling, så länge gamla, kulturbärande byggnader behålls, vilket jag förstått att de görs i det här fallet.

Rudberg: Fruktansvärt! Jag som delvis växte upp på Birger Jarlsgatan 18 tycker givetvis att detta är helt anskrämligt. Vad det ska komma för gott ur en sådan förändring? Dumheter.

Vem är tidernas mest eleganta författare?

Neurath: Nu låter det som jag har ett begränsat närminne. Men mina senast lästa böcker – De polyglotta älskarna av Lina Wolff och Karolina Ramqvists Det är natten – har väldigt elegant språk.

Rudberg: Agatha Christie och Stieg Trenter. Alla författare borde bära hatt i mycket större utsträckning, det bidrar till den rätta känslan.

 

Carolina Neurath

 Författaren och SvD-journalisten är aktuell med thrillern Gränslösa.

 

Denise Rudberg

 Sjätte delen i hennes elegant crime-serie, På sex meters djup, kom i höstas.

Close