Close

Clara Hallencreutz färgstarka fotokonst återvänder till Östermalm

Chanel-loggor av blommor, gulddoppade hamburgare och röken av utomjordingar. Nu ställer Clara Hallencreutz ut sin fantasifulla konst på Sibyllegatan.

Lugnet före stormen. Knappa timmen innan Clara Hallencreutz ska ha vernissage för utställningen 16/17 och stämningen inne på Sibyllegatan 26 är förväntansfull. Clara och hennes team stillar nerverna med en shot absint, van Goghs ”gröna musa” som hjälpte honom hitta modet att skära av sig ena örat.
Hallencreutz fotokonst är färgstark och direkt. Några av hennes mest berömda verk är Chanel-logotyper gjorda i godis och blommor, Big Mac-menyer i guld och tomater som gjorts om till biljardbollar.

Clara Hallencreutz väg till konsten har inte varit spikrak. Efter gymnasiet hade hon planerat att läsa arkitektur på KTH, men tog ett sabbatsår i Australien för att plugga fotografi. Hon fastnade och kom inte tillbaka förrän fyra år senare.
– Jag känner mig fortfarande inte helt bekväm med att vara konstnär. Jag viger mycket av mitt liv åt konsten och är totalt hängiven mitt skapande. Vore det inte för att folk faktiskt köper min konst så hade jag haft svårt att tänka på det som något annat än en hobby. Jag kör liksom bara på, säger Clara.

Global roots

En inställning som har funkat för Hallencreutz. Numera finns hennes färgstarka konst på gallerier i städer som Los Angeles, London och Boston. Utställningen är Hallencreutz första utställning i Stockholm på sex år. Den färgstarka och skarpa fotokonsten står i kontrast till den luftiga och ljusa lokalen på Sibyllegatan.

Bakom 16/17 ligger två års arbete och utställningen består av fem olika serier. Två av dem sticker ut lite extra: Global roots är en samling fotografistilleben av dramatiska blomsterarrangemang skapta med inspiration från oljemålningar i 1600-talets Holland. Signalling nature är fotografier tagna i naturen med röksignaler i olika färger som representerar miljöhot eller utomjordliga försök på kontakt.

Signalling nature

Vilka är dina förebilder i konstvärlden?
– Jag blir lätt imponerad och inspireras av mycket. Men jag har mina idoler, och ser upp till många av de brudar som brutit igenom den mansdominerade värld som konsten var och till viss del fortfarande är. Properzia de’ Rossis skulpturer och Karin Larssons porträtt är fantastiska. Sen blir jag inspirerad av Vik Muniz och David Hockneys målerier, säger Clara.

Din konst har tagit dig över hela världen. Varför kommer du tillbaka till Östermalm?
– Jag hittar ingen annanstans! Mitt lokalsinne är uruselt och det är nästan bara på Östermalm jag inte går vilse. Sen är jag ganska lat, det tar fem minuter att gå mellan ateljén och min lägenhet.

Claras Östermalmsfavoriter

Ling Long
– För svamprätterna, råbiffen, deras ångade bao buns och vårrullar med choklad till efterrätt.

Hedvig Eleonora kyrkogård
– För en fridfull take-away lunch från hallen.

Papas
– För den mysiga stämningen, vinet och carpaccion.

16/17 finns att se på Sibyllegatan 26 till och med 24 oktober. 

Close