Close

Bokaktuella Hugo Rehnberg om sitt Östermalm

Att läsa Hugo Rehnbergs krönikor i SvD Perfect Guide är en del av mångas lördagsrutin. Nu har han samlat sina bästa kolumner – tillsammans med nyskrivna texter – i boken I huvudet på Hugo.

Foto: Björn Qvarfordt

Några av texterna har tidigare publicerats i Lagerlings magasin och de allra
flesta utspelar sig på Östermalm.
– Ja, jag har ju bott här i hela mitt liv. Upp och ner längs Skeppargatan i 44 år, skulle man kunna säga. Just nu bor jag ungefär på mitten.

Varför har du aldrig testat att bo någon annan stans?
– Jag har testat. När jag blev förälder fick jag ett infall att flytta härifrån för att ge min son lite andra intryck. Så en söndag åkte vi till Vasaparken för att gå på lägenhetsvisning, men otryggheten slog till innan jag ens hunnit kliva ur bilen. Det blir inga fler utbrytarförsök.

Tryggheten är viktig låter det som?
– Jag är väldigt mycket för rutiner, det håller mina nerver i schack. Jag äter min frukost på caféet i hörnet av Storgatan och Styrmansgatan. Ofta vid bordet intill läkaren Anders Hansen, som är där ännu oftare än jag. Jag tränar på Yogastyrka på Grevgatan. Äter middag på Sturehof eller PA & Co. Nyligen upptäckte jag luncherna inne på Armémuseum, så nu har de adderats till rutinen.

Vad var det för nya intryck du tyckte att din son behövde?
– Östermalm är fantastiskt på massa sätt, men även solen har sina fläckar. Att arbeta som lärare eller förskollärare på Östermalm kräver pansarhud och stort tålamod. Och det är inte på grund av barnen … En kompis beskrev föräldramötena på sin skola som en anabola-variant på tv-serien Big Little Lies. Det är en träffande beskrivning.

Varför ska man köpa din bok?
– Ja du … bitvis är den nog ganska rolig. Det handlar om sånt som snurrar runt i huvudet på en man kring 40. Hur man tar sig ur en sextorka? Hur blev alla såna sociala klättrare? Och när ska jag sluta jämföra mig uppåt?

Vad saknar du mest på Östermalm?
– Just nu, efter att ha nåtts av beskedet att min sons skola stängt igen, saknar jag ett coronavaccin. En vanlig dag saknar jag en klassisk amerikansk diner. Gärna runt Östermalmstorg.

Close